Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Діабетична стопа: як запобігти розвитку даного стану

Діабетична стопа: як запобігти розвитку даного стануЦукровий діабет та діабетична стопа - це два тяжких патологічних процеси, які розвиваються паралельно обтяжуючи один одного. Однак які моменти здатні спровокувати діабетичну стопу? Далі з'ясуємо.
Діабетична стопа являє собою найскладніше ускладнення цукрового діабету, та характеризується ураженням тканин стоп на тлі порушення з боку судин. 
 
Відбувається ураження підошовної частини ніг з можливим інфікуванням, розвитком запального процесу, дистрофією тканин, онімінням. Процес ураження розпочинається зі шкірного покриву, з наступним розповсюдженням на нервові закінчення, м'які тканини та навіть кістки.
Патологічний стан може розвинутися, як у жінок, так і чоловіків. Найчастіше діабетична стопа виникає на фоні цукрового діабету II типу.

Причини

  1. Травмування стопи.
  2. Порушення водного балансу, та як наслідок зневоднення.
  3. Порушення циркуляції крові.
  4. Часті перепади рівня цукру.
  5. Периферична сенсорна полінейропатія: хворий внаслідок перепадів показників цукру, втрачає чутливість, відповідно будь-які ненавмисні подряпини чи ранки можуть запустити патологічний процес. 
До групи ризику з розвитку “діабетичної стопи” входять:
  1. Курці.
  2. Люди, які зловживають алкоголем.
  3. Люди похилого віку.
  4. Особи, які мають в анамнезі захворювання периферичних артерій, ниркову недостатність, порушення зору. 

З чого розпочинається патологічний стан під назвою “діабетична стопа”?

Навіть якщо на початку симптоми є нечіткими та маловираженими й можуть не викликати побоювання, однак саме тоді й необхідно одразу звертатися за допомогою, щоб уникнути тяжких наслідків.
Зазвичай до початкових проявів належить поява:
  1. Зниження з наступною повною втратою чутливості стоп.
  2. Набряки нижніх кінцівок.
  3. Больові відчуття.
  4. Стопи стають надто гарячими або навпаки холодними.
  5. Поява плям або маленьких виразок, які мокнуть. 
Варто звернути й на інші зміни у стопах: поява мозолів, врослого нігтя або його потемніння, деформація суглобів.
 
Зазначимо, що процес ураження нижньої кінцівки (стопи) відбувається в залежності від певного типу захворювання:
  1. Нейропатичний синдром (порушується чутливість та сприйняття болю).
  2. Ішемічний синдром (виникає внаслідок ураження судин).
  3. Змішаний синдром.

Лікування

Лікування полягатиме у проведенні тривалої комплексної терапії, яка включатиме призначення антибактеріальних препаратів, обробку виниклих виразок, коригування рівня цукру в крові (компенсація нестачі інсуліну). 
 
При запущених випадках некрозу проводиться хірургічне втручання, на жаль дуже часто критичне прогресування патології є приводом для ампутації кінцівки.
 
Також пацієнту рекомендується відмовитися від шкідливих звичок та обмежити навантаження на нижні кінцівки, використовувати спеціальні устілки для взуття, шкарпетки мають бути з натуральних тканин, не варто забувати й про гігієнічні процедури (головне не парити ноги). 
 
Ключовою методикою профілактики є контролювання глікемічного індексу та спостереження за больовою та тактильною чутливістю. Тому доцільним буде придбання глюкометру, це дасть можливість вчасно запобігти ускладненню.
Варто пам'ятати, що будь-які проколи, забиття при зниженій чутливості можуть залишитися непоміченими, однак згодом перетворяться на патологічний процес. 
 
Регулярно відвідуйте лікаря, та при виникненні будь-яких насторожених змін - одразу зверніться за допомогою.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм