Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини тривалого загоєння ран

Основні причини тривалого загоєння ранЗа довготривалим загоєнням ран криється безліч факторів, як захворювання внутрішніх органів, так і вплив зовнішнього середовища, або комбінація цих причин. Розберемо детальніше, їх варіанти та як прискорити процес загоєння.
Зазначимо, що в нормі регенерація шкірного покриву та тканин відбувається упродовж 3-4 тижнів. У тому випадку коли рана набуває хронічного характеру з'являються її ознаки у вигляді пролежнів та трофічних виразок, що становить загрозу життю. 
Рана проходить три стадії загоєння, незалежно від типу та ступеня ураження тканин: фази очищення, грануляції та епітелізації.

Що спричиняє тривале загоєння ран?

Термін регенерації залежить від безліч факторів, особливо процес затягується при пошкодженні зв'язок, великих судин та нервових волокон, а також при кровоточивості раневої поверхні, постійні розбіжності її крав та при приєднанні інфекційного процесу.
Також варто виділити наступні стани:
  1. Зниження імунітету, внаслідок онкології, ендокринних порушень, наявність запальних процесів в організмі.
  2. До причин місцевого характеру належить розвиток некрозу, інфекції, присутності стороннього тіла в рані, гематома та набряк, повторне пошкодження раніше загоєної рани.
Венозна недостатність, цукровий діабет або присутність тривалого тиску на певну ділянку тіла спричиняють розвиток хронічної рани. Тобто при застосуванні всіх необхідних лікувальних дій - процес загоєння гальмується. Тоді терапія буде направлена на проведення якісної санації раневої поверхні та повернення рани в гостру форму.

Як прискорити процес загоєння рани?

Сучасна фармація пропонує достатню кількість засобів для прискорення процесу регенерації тканин та шкірного покриву, однак спеціалісти дотримуються думки, що в першу чергу традиційне значення відіграє спосіб життя.
  1. Здорове харчування: раціон повинен складатися з продуктів, які містять корисні вітаміни та мікроелементи, особливо білок, вітамін А та С, цинк. 
  2. Фізична активність: вченими доведено що тренування підвищують процес регенерації тканин, завдяки підвищенню імунних сил організму. Однак все має бути в міру, так, наприклад, при локалізації рани на нижніх кінцівках підіймати тяжкості категорично забороняється.
  3. Застосування стерильних пов'язок або пластиру: окрім того, що ці засоби захищають шкіру від подальшого травмування та знижують ризики потрапляння інфекційного агента, також вчені довели, що їхнє використання запобігає швидкому пересиханню шкірного покриву. Тобто вологі рани мають вищі шанси швидше загоюватися, зі зменшеним рівнем розвитку шрамів.
  4. Відмова від шкідливих звичок: куріння та вживання алкоголю сповільнюють процес загоєння ран. Так алкогольні напої знижують рівень білків та лейкоцитів, які відіграють важливу роль у процесі регенерації. 
  5. Не приймати гарячий душ або ванну при тривалому процесі загоєння ран.
Відповідно не потрібно вдаватися в крайнощі та при виникненні раневої поверхні застосовувати "бабусині методи", від прикладання листя подорожника до заливання рани перекисом водню. Краще для цього обрати хлоргексидин та закрити ушкодження пов'язкою або пластиром, щоб забезпечити захист від бактерій (міняти її необхідно кожного дня як мінімум). 
Пам'ятайте, що продукти догляду за раною повинні поглинати ексудат, сприяти активації процесу загоєння, підтримувати необхідний баланс вологості та захищати рану від інфікування.
 
Необхідно звернутися до лікаря у разі:
  • якщо рана кровоточить, навіть зі застосуванням стислої пов'язки;
  • в області раневої поверхні та за її межами відчувається оніміння, а шкіра стає холодною та починає біліти або синіти;
  • надмірне забруднення рани з наявністю супутніх патологій (цукровий діабет);
  • рана локалізується на обличчі або шиї;
  • наявність в рані сторонніх предметів;
  • рана - результат укусу.
Ставтеся до свого здоров'я відповідально, при виникненні запального процесу або інших нетипових відчуттів зверніться до лікаря. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм