Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Стегнова грижа: причини та методи лікування

Стегнова грижа: причини та методи лікуванняПоява дискомфорту, припухлості та больових відчуттів в області паху або стегна, може являтися тривожним дзвінком, який свідчитиме про явні проблеми з організмом, в першу чергу про розвиток стегнової грижі.

Розберемо детальніше, що спричиняє формування грижі та які методи лікування застосовуються для її усунення.

Стегнова грижа– це патологічний процес, який характеризується виходом органів/органу черевної порожнини в стегновий канал, який в нормі замкнутий та не має анатомічної структури.  Однак при впливі негативних факторів, з паралельною слабкістю сполучної тканини всередину каналу може потрапляти стінка очеревини з частиною кишківника та інші внутрішні органи. Відповідно ззовні дана патологія буде нагадувати випинання сферичної форми.

Стегнова грижа становить небезпеку, оскільки ураження тканин, кровоносних судин, нервів обмежується не тільки больовими відчуттями, але можливим розвитком ряду ускладнень, у вигляді некрозу, перитоніту та навіть сепсису.

Анатомічна структура стегнової грижі нічим не відрізняється від інших видів гриж. Характеризується наявністю грижових воріт (саме через них «випадають»органи), мішка (частина черевної порожнини, в якій розташовується випавша частина органу) та вміст грижі (безпосередньо сам внутрішній орган або його частина).

Класифікація

В залежності від локалізації розрізняють односторонні та двосторонні грижі.

Відповідно за клінічними ознаками стегнові грижі поділяються на:
  • вправимі, тобто у стані спокою грижа самостійно або легко за допомогою руки вправляється на місце;
  • невправимі, коли незалежно від положення грижа не зникає, та зберігає свою форму;
  • защемлені: відбувається різке стискання грижового мішка, що потребує надання невідкладної допомоги, оскільки відбувається порушення кровообігу в органах та тканинах та сильний біль.

Причини

  • раніше перенесені оперативні втручання;
  • підвищення внутрішньочеревного тиску, що спричиняється постійним кашлем, закрепами, надмірними фізичними навантаженнями, вагітністю та пологами;
  • стрімка втрата ваги або ожиріння;
  • травми черевної стінки;
  • спадкова слабкість сполучної тканини.

Симптоми

Окрім зовнішнього прояву у вигляді випинання в ділянці між стегном та пахом, додатково виникають скарги на больові відчуття, які можуть посилюватися при рухах. Внаслідок анатомічних особливостей, прояви патології у чоловіків та жінок можуть дещо відрізнятися. У жінок біль може виникати під час статевого акту, в процесі дефекації іррадіюючи при цьому у стегно, піхву, яєчник. Для чоловіків больові відчуття характеризуються гострим перебігом, з можливим опусканням грижі, а саме мішка в мошонку.

До ознак розвитку ущемлення належить поява гострого болю, блювання, запор, грижовий мішок червоніє – при виникненні хоч одного з симптомів необхідне надання невідкладної допомоги.

Діагностика та лікування

Поставити попередній діагноз хірург зазвичай може при зовнішньому огляді грижі, однак для підтвердження та призначення наступного лікування проводиться УЗД, рентгенографія, лабораторні аналізи крові та сечі.

Основним та єдиним методом лікування стегнової грижі є проведення оперативного втручання.

Сьогодні, найбільш розповсюджене проведення герніопластики лапароскопічним методом.

Варто пам’ятати, що відкладання проблеми та самостійне вправляння грижі може мати непоправні наслідки для здоров’я. Тому при виявленні патології – негайно зверніться до хірурга. 

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм