Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Доброякісна пухлина молочної залози: як діагностувати фіброаденому?

Доброякісна пухлина молочної залози: як діагностувати фіброаденому? Основним характерним симптомом для фіброаденоми є поява еластичного та найчастіше круглої форми утворення. Розберемо, що викликає появу доброякісної пухлини та чому важливо пройти комплексне обстеження з наступним постійним спостереженням за нею.

Фіброаденома молочної залози– це утворення (пухлина) доброякісного характеру, яке локалізується у молочній залозі. Пухлина є гормонозалежною, тобто на її ріст впливає гормональний фон жінки. Найбільш схильні до утворення пухлини жінки у віці 20-35 років. Ризик утворення пухлини зменшується з віком.

Навіть те що фіброаденома належить до пухлин доброякісного характеру не виключаються її переродження у злоякісну пухлину.

Класифікація

В залежності від формування пухлини розрізняють наступні її види:
  • інтраканалікулярна форма – формування пухлини відбувається зі сполучної тканини з проростанням в порожнину молочної залози. Утворення має рихлу структуру та нерівні краї;
  • периканалікулярна – утворення розростається з фіброзно-залозистої тканини навколо протоки молочної залози. Структура пухлини – однорідна. Найбільш характерна поява у період вагітності та під час статевого дозрівання;
  • змішана – пухлина має ознаки двох вище вказаних форм;
  • філлоїдна (листоподібна) фіброаденома – пухлина характеризується своїм стрімким розростанням та розпадом. Саме ця форма фіброаденоми є найбільш небезпечною, оскільки можливе її переродження у злоякісну форму – філлоїдну саркому.

Причина

  • спадковий фактор;
  • відсутність в анамнезі пологів та вагітностей;
  • вагітність до тридцяти років;
  • віковий фактор (підвищені ризики у жінок до 35 років);
  • травми грудей;
  • надмірна маса тіла;
  • гінекологічні захворювання: ендометріоз, міома матки;
  • патології ендокринної системи (пухлини щитоподібної залози);
  • проведення замісної гормональної терапії.

Симптоми

Пухлина являє собою еластичне та безболісне утворення округлої форми. У більшості випадків є поодинокою. Фіброаденома може розвиватися абсолютно безсимптомно, з наступною появою больових відчуттів при досягненні пухлиною більших розмірів (понад 2 см в діаметрі). У випадку локалізації її навколо соска можлива поява прозорих виділень з нього, біль при пальпації, шкірні зміни на ареолі, наприклад, виразки.

Діагностика

Під час первинного огляду лікар мамолог збирає анамнез, вислуховує скарги пацієнтки та проводить огляд молочних залоз зі застосуванням пальпації. З додаткових методів діагностики призначається УЗД молочних залоз та при необхідності біопсію. При досягненні віку пацієнтки більш як 35 років – додатково призначається рентгенографія молочних залоз (маммографія).

Лікування

В тому випадку, якщо фіброаденома невеликих розмірів (не більше 1,5-2 см) рекомендовано тільки наступне спостереження за нею та консервативне лікування.

Хірургічне втручання проводиться з урахуванням виду та розмірів пухлини (від 2-5 см та більше), її стрімкого збільшення, наявності больових відчуттів та джерела живлення (проходження кровотоку скрізь пухлину, що спричиняє її ріст).

Надалі необхідно проходити постійні огляди та не забувати про ризик повторного утворення фіброаденоми.

Пам’ятайте, що при виникненні підозр щодо трансформацій у вашому організмі, достатньо лише вчасно звернутися до спеціаліста. Також кожна жінка зобов’язана регулярно проходити профілактичні огляди у мамолога та гінеколога, з метою збереження свого жіночого здоров’я.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм