Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Головні помилки, які ми допускаємо у харчуванні

Головні помилки, які ми допускаємо у харчуванніБільшість патологій виникає внаслідок неправильного харчування, і справа не обмежується лише відмовою від солодощів та фаст-фуду.  Розберемо детальніше, які основні помилки допускає людина при дотриманні певного режиму харчування.
  • Великі розміри порції
Існує думка, що якщо певний продукт за своєю характеристикою корисний та низькокалорійний – його можна вживати в необмеженій кількості й до збільшення маси тіла це не призведе. Однак – це міф!

Солодкі фрукти, складні вуглеводи у вигляді круп, макаронів в надмірному споживанні цілком зведуть всі старання з дотриманням правильного харчування нанівець.

Тому, при виникненні труднощів з об’ємом порцій, краще придбати ваги та зважувати ті продукти, які вживаються, з урахуванням їхньої калорійності.
  • Знежирені продукти
Знежирені молочні продукти не допомагають знизити масу тіла, та навпаки змушують споживати більше калорій. Також харчуючись знежиреними харчовими продуктами ви не отримуєте відчуття ситості, а мікроелементи які в них містяться в кращому випадку хоч трохи засвоюються.

Відповідно краще робити вибір на користь молочних та кисломолочних продуктів середньої жирності, попередньо вивчаючи склад, адже дуже часто виробники для покращення смаку продукту додають цукор тим самим підвищуючи його калорійність.
  • Хронічне переїдання
Підвищений артеріальний тиск, зайві кілограми або ожиріння, високий рівень холестерину в крові – всі ці показники вказують на те, що людина постійно переїдає. Низький рівень культури харчування, не дає чіткого уявлення людині як потрібно харчуватися, щоб бути здоровим, як наслідок все більший відсоток населення заїдає та «запиває» стрес та інші буденні проблеми. Такий спосіб життя негативно відбивається, як на фізичному стані здоров’я, так і на психологічному.

Пам’ятайте, що порція повинна поміщатися на долоні. Не рекомендовано наїдатися до «повного шлунка», завжди має бути присутнім відчуття легкого голоду.
  • Смажена їжа
Застосовуючи спосіб приготування страв у вигляді смаження, важливо враховувати, що рослинна олія яка використовується не тільки додає калорійності, але й в загальному негативно відзначається на організмі.

Тому оптимальним варіантом буде приготування на пару, запікаючи в духовці або смаження без використання олій.
  • Надмірне вживання цукру
Наш цукровий «ліміт» з дня в день значно перевищується. Окрім того, що упродовж дня вживаємо каву/чай з цукром додатково ласуючи тістечком, харчові продукти, що купуються в магазинах також у більшості випадків мають у своєму складі прихований цукор.  Це призводить до постійного навантаження на підшлункову залозу, яка продукує інсулін для перероблення цукру. Цукор відповідно доправляється по клітинах у вигляді глюкози, при тривалому знаходженні у такому темпі певні клітини перестають реагувати на інсулін, виникає інсулінорезистентність з наступним розвитком цукрового діабету (ІІ типу).

Тому кращим варіантом буде шукати альтернативу солодощам та цукру: фініки, мед, звісно ж дотримуючись розумної міри.
  • Харчування, що не відповідає віку
Потрібно розуміти, що з віком об’єм та калорійність страв потрібно зменшувати. Оскільки чим старша людина стає, тим сповільнюється її метаболізм (кожні десять років обмін речовин сповільнюється на 7%).

Відповідно, якщо у молодому віці немає проблем з зайвою вагою, то краще вживати більше білкової їжі, а після 45-50 років робити акцент на складних вуглеводах (злаки, овочі).
  • Надмірне окиснення організму
Основною причиною порушення обміну речовин являється надмірний процес окиснення в організмі, який виникає внаслідок вживання маринадів, соків з цукром, хліба та крохмалю. Такий вид продуктів потрібно вживати в обмеженій кількості, а при можливості взагалі виключити.

При відсутності контролю за своїм раціоном дуже скоро людина починає відчувати втомленість та погане загальне самопочуття. Тому, щоб залишатися бадьорим потрібно вживати якісну їжу та не переїдати. 

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм