Особливості лікувальної дієти при атеросклерозі
Атеросклероз – це хронічне захворювання, при якому холестерин та інші жири відкладаються на внутрішніх стінках судин, з часом формуючи бляшки. Це призводить до потовщення та втрати еластичності стінок судин, звуження та повного перекриття просвіту артерій, що перешкоджає нормальному кровообігу ними. Результати можуть бути фатальними – аж до інфаркту, інсульту, тромбозу, інших небезпечних для здоров’я та життя патологій. Тож профілактика атеросклерозу дуже важлива.
Тож для профілактики атеросклерозу лікарі радять дотримуватися наступних правил харчування:
Слід усвідомити, що атеросклероз – це вкрай небезпечна хвороба, яка розвивається поступово, роками, часто без будь-яких симптомів. Тож дуже важлива його профілактика, основа якої – здорове, збалансоване харчування.
Автор: Ольга Купріянова
Рекомендації з харчування для профілактики атеросклерозу
У питанні профілактики атеросклерозу величезну роль відіграє харчування. Адже одна з головних причин підвищення в організмі рівня «поганого» холестерину – це зловживання їжею, насиченою жирами тваринного походження. В першу чергу, мова йде про жирні сорти м’яса та молочні продукти, а також яйця (багато холестерину міститься в яєчних жовтках).Тож для профілактики атеросклерозу лікарі радять дотримуватися наступних правил харчування:
- Відмовитися від вживання занадто калорійних страв.
- Скласти добовий раціон таким чином, щоб близько 50% в ньому складали овочі та фрукти, до 30% – складні вуглеводи (найкраще – цільнозернові каші), приблизно 20% – білки (риба, птиця, нежирні сорти м’яса, сир).
- Готувати їжу способом тушкування, відварювання, запікання. Від смажених страв краще відмовитися.
Дієта першого ступеню для профілактики та лікування атеросклерозу
Дієта першого ступеню – це більш легкий варіант, призначений для профілактики та лікування атеросклерозу на початковій стадії розвитку хвороби. Вона покликана захистити судини від формування бляшок, тромбів. Принципи такої дієти наступні:- Вживати мінімум яєчних жовтків, печінки, мізків, нирок тварин, сала, вершкового масла, сметани, м’яса жирних сортів.
- Для приготування їжі використовувати рослинну олію (найкраще оливкову).
- Можна вживати такі сорти м’яса, як індичка, курятина, телятина, яловичина, кролятина.
- Слід включити до раціону рибу: і прісноводну, і морську.
- Вживати багато продуктів рослинного походження: овочі, фрукти, злаки, бобові.
Дієта другого ступеню для лікування атеросклерозу
- Це більш жорстка дієта, мета якої – саме лікування, а не профілактика атеросклерозу. Якщо у вас підтвердилася ця хвороба, краще повністю відмовитися від таких продуктів:
- яєчні жовтки;
- вершкове масло;
- нирки, мізки, печінка тварин;
- сало;
- жирне м’ясо, зокрема – свинина;
- молочні продукти, крім знежиреного сиру.
Слід усвідомити, що атеросклероз – це вкрай небезпечна хвороба, яка розвивається поступово, роками, часто без будь-яких симптомів. Тож дуже важлива його профілактика, основа якої – здорове, збалансоване харчування.
Автор: Ольга Купріянова