Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Особливості здорового харчування для усунення дефіциту вітамінів навесні

Особливості здорового харчування для усунення дефіциту вітамінів навесніВесна - це не тільки час пробудження природи, сонячні дні і відчуття наближення літа, але й природний брак вітамінів в організмі. А все через те, що накопичені ще минулого літа запаси потихеньку витратилися за зиму, а нові ще немає можливості накопичити. Тому саме навесні потрібно особливу увагу приділити своєму харчуванню, адже за допомогою їжі можна успішно поповнювати дефіцит вітамінів і мікроелементів в організмі.

Кому які вітаміни потрібні?

Жінкам, чоловікам і дітям потрібні різні вітаміни для успішної життєдіяльності організму. Наприклад, чоловікам вкрай необхідна білкова їжа, а також їжа, що містить вітаміни групи В. Якщо пам'ятати про це, м'язова тканина не буде страждати навесні.

Вітаміни групи В, а також вітамін А, Е позитивно впливають на стан волосся, шкіри, нігтів, тому вони обов'язково повинні бути в раціоні жінки. Жінкам, що годують груддю,а також вагітним потрібна їжа, що містить залізо і кальцій.

У дітей в раціоні обов'язково повинні бути продукти, які містять вітамін А, С, D, групи В, кальцій. Ці вітаміни і мікроелементи важливі для зростаючого організму.

Людям похилого віку необхідно отримувати з їжею вітаміни Е, А, С, D. Також важливий кальцій, щоб зміцнювати кісткову тканину.

Вітаміни у різних продуктах

Щоб зрозуміти, яких вітамінів не вистачає організму, можна здати розгорнутий аналіз крові або пройти інші дослідження, які призначить лікар. Також на дефіцит певних вітамінів може вказати стан шкіри, нігтів, волосся, погіршення апетиту, кровоточивість ясен, часті вірусні інфекції. З такими скаргами варто звернутися до лікаря, який і призначить необхідну діагностику та лікування.

За допомогою харчування можна заповнити дефіцит таких вітамінів:
  • Вітаміну А багато в жовтих, оранжевих і зелених овочах і фруктах, наприклад, в моркві.
  • Вітаміни групи В є в продуктах тваринного походження - в м'ясі, молочних продуктах, яйцях.
  • Вітаміну С багато в болгарському перці, цитрусових, шипшині, обліписі, петрушці.
  • Вітамін Е міститься в злаках, бобових, оливковій олії.

Чи потрібно приймати вітамінні комплекси?

Це питання не має однозначної відповіді. Лікарі сходяться на думці, що якщо людина відчуває себе здоровою, бадьорою, у неї хороший стан шкіри, волосся, нігтів, тоді очевидно, що їй достатньо вітамінів, що надходять в її організм з їжі. У такому випадку потрібно просто збалансовано харчуватися.

Якщо ж спостерігаються такі скарги, як слабкість, втрата апетиту, кровоточивість ясен, людина часто хворіє, у неї активно випадає волосся, ламаються нігті, шкіра тьмяна, тоді цілком ймовірно, що їй суттєво не вистачає певних вітамінів і мікроелементів, і тут одним харчуванням вже важко зарадити. В такому випадку слід звернутися за консультацією до лікаря, який призначить необхідні діагностичні процедури і тільки після аналізу їх результату - комплекс вітамінів і мікроелементів.

Лікарі закликають не призначати собі вітамінні комплекси самостійно, без належної діагностики. Адже якщо почати пити щось, чого в організмі і так в надлишку, можна тільки нашкодити собі. Не займайтеся самолікуванням, бережіть своє здоров'я.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм