Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Розлад харчової поведінки: види та симптоми

Розлад харчової поведінки: види та симптомиУ певних випадках відносини з їжею можуть не скластися ще на самому початку приведення себе у форму. Як не перейти межу між прагненням до здорового тіла та харчовим розладом? Та наскільки тяжко знову почати сприймати своє тіло.

Розлад харчової поведінки– порушення психічного здоров'я людини, яке характеризується нездоровим ставленням до їжі, фізичного образу.

Види харчового розладу

  1. Нервова анорексія: характеризується навмисним зниженням ваги з метою схуднення або для підтримання худорлявості. Спостерігається патологічне бажання схуднути та страх перед зайвими кілограмами. Власна фізична форма сприймається спотворено.
  2. Булімія: проявляється у вигляді систематичного переїдання, при цьому з підвищеним контролем маси тіла. Це призводить до прийняття надзвичайних заходів для усунення результатів з'їденого (викликання блювання, приймання проносних та сечогінних).
  3. Компульсивне переїдання: характеризується також надмірним вживанням їжі, що призводить до набору маси тіла. Але при цьому відсутнє прагнення спалювати з'їдені калорії, або очищати шлунок.

Причини, які можуть викликати патологію

  1. Фізіологія: проблеми з травленням та засвоєнням їжі викликаються порушенням гормонального фону або проблемами з метаболізмом.
  2. Генетична схильність: за даними досліджень, ризик розвитку харчового розладу значно вищий, якщо в родині вже хтось стикався з даною патологією.
  3. Соціум: людина яка має низьку самооцінку та зазнавала критики, дуже часто схильна до харчових розладів, через бажання сподобатися або бути як всі.
  4. Стрес: пережитий раніше стрес у вигляді насильства, може призвести до неусвідомленого порушення, намагаючись уникнути повторення ситуації.
  5. Перфекціонізм: наявність риси – постійно бути кращим, але при цьому переживаючи певну невдачу, може стати пусковим механізмом для розвитку одного з харчових розладів.
  6. Сімейні причини: при множинних переживаннях у дитинстві/підлітковому віці, але при відсутності підтримки з боку дорослих. Або ж надмірна критика близьких людей відносно зовнішнього вигляду та ваги.

Як подолати розлад харчової поведінки?


Лікування харчового розладу вимагає комплексного підходу. З одного боку це психологічне порушення, а з іншого фізіологічне. Оскільки неправильне харчування, призводить до ряду ускладнень: порушення обміну речовин, роботи шлунково-кишкового тракту, виснаження організму та ін.

Тому лікування буде вміщати в собі психотерапію (когнітивно-поведінкову) та психоаналіз. А також лікування супутніх захворювань органів травлення.

Профілактика


Пам'ятайте, що анорексія часто виникає в підлітковому віці.  Людей, які страждають на булімію дуже важко запідозрити в цьому, оскільки вага у них в межах норми, але вони приховують позиви до блювоти. 

Компульсивне переїдання призводить до набору ваги, але при цьому здається, що людина вживає адекватний обсяг їжі.
 
Дуже важливо, починати профілактику харчового розладу ще з самого дитинства.  Створити для дитини позитивне сприйняття свого тіла.
 
При виявленні симптомів у своєї дитини або у когось із близьких людей старшого віку, зверніться за консультацією до фахівця.  Не чекайте, поки Вас попросять про допомогу.  Харчовий розлад загрожує серйозними негативними наслідками від проблем із зубами, порушенням роботи травної системи до летального результату.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм