Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Імпетиго: основні симптоми інфекції шкіри

Імпетиго: основні симптоми інфекції шкіриІмпетиго - це патологічний стан, що характеризується розвитком інфекційного процесу бактеріального характеру на поверхні шкіри.

Захворювання може розвиватися як у дорослих, так і у дітей. Хоча за статистичними даними імпетиго це насамперед “дитяче” ураження шкірного покриву.
 
Локалізація патологічного процесу може бути зосереджена на будь-якій ділянці тіла, однак зазвичай це ділянки навколо рота та носа.

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

В основі розвитку захворювання покладено вплив патогенного збудника, найчастіше це золотистий стафілокок, рідше при небульозній формі - бета-гемолітичний стрептокок.
Інфікування відбувається внаслідок ураження шкіри, при наявності ранової поверхні (травма, подряпина тощо).  

Основі прояви 

Основним проявом імпетиго є поява на шкірі кірочок та пустул золотисто-медового кольору, що супроводжуються свербінням.
 
При цьому специфічна характеристика клінічної картини залежатиме від форми захворювання. Так у разі бульозної форми захворювання на шкірі виникають дрібні пухирці (везикули), які згодом збільшуються та переходять у так звані були м'якої консистенції. Дана форма не спричиняє після загоєння рубці. Небульозне імпетиго характеризується появою рожевої плями, яка згодом переходить у пустулу, ерозію з характерною кіркою. 
У разі розвитку виразкової форми імпетиго, діагностується стан під назвою - ектима. Для даної форми характерним буде початок як при небульозному імпетиго з наступною “трансформацією” у виразку, що повільно загоюються залишаючи рубець.
 
Зазвичай порушення не відображається на загальному стані хворого. Хоча не є виключенням випадки збільшення лімфатичних вузлів, порушення загального самопочуття. У такому випадку відсутність лікування може спричинити ускладнення у вигляді поширення інфекції глибше на м'які тканини, ревматичне ураження серця.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі розвитку клінічної картини з додатковим проведенням лабораторних досліджень (бактеріологічне та бактеріоскопічне).
 
Лікування включатиме проведення місцевої терапії у вигляді обробки ураженої ділянки шкіри антисептичним засобом та за показаннями - антибактеріальної терапії (місцево або перорально, в залежності від тяжкості перебігу). Показаннями до призначення антибіотиків є масштабні вогнища інфекції, порушення загального самопочуття хворого та ризики розвитку ускладнень.
 
В жодному разі при появі нетипових висипань на шкірі не розпочинайте самостійне лікування, мазями чи кремами, які були куплені в аптеці. Тільки лікар на основі проведення ряду обстежень встановить діагноз та призначить дійсно належне лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм