Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чорний акантоз: основні причини гіперпігментації шкіри

Чорний акантоз: основні причини гіперпігментації шкіриЧорний акантоз - це патологічний стан, що характеризується розвитком ділянок з чіткою гіперпігментацією чорного забарвлення на шкірі. 

Типовою локалізацією ураження є шкірні складки, наприклад, пах, пахви, складки шиї. Специфічною особливістю є симетричність ураження.
 
Ураження може зазнати кожен, однак найчастіше це особи зі смаглявою шкірою.

Які фактори впливають на розвиток порушення?

Чорний акантоз має прямий зв'язок з порушенням ендокринної системи. Насамперед це гіперінсулінемія та інсулінова резистентність. Саме ці розлади являються пусковим механізмом для активації рецепторів інсуліноподібного фактора росту, що призводить до розростання різних клітин шкіри (аномальний ріст клітин) - кератиноцитів епідермісу та дермальних фібробластів. 
 
Також провокуючими факторами виступають й інші стани, що пов'язані з гормональними порушеннями: приймання певних лікарських препаратів (наприклад, протизаплідних), ожиріння, полікістоз яєчників, рідше - це онкологічний процес. Щодо останнього, то при розвитку агресивної злоякісної пухлини діагностується злоякісна форма акантозу. У більшості випадків це рак матки, ШКТ. Віковий фактор злоякісної форми варіюється від 40 років й старше.
 
Не є виключенням спадкова форма захворювання.

Основні прояви 

Ураження відбувається поступово, інколи навіть упродовж декількох років. Спочатку шкіра виглядає як “брудна”, маючи сіре або буре забарвлення.
 
Надалі для даного виду дерматозу характерна поява потовщених й темних ділянок шкіри в складах тіла. Чорний акантоз має оксамитову поверхню, а потовщені ділянки мають горбистості у вигляді папіломатозу. Захворювання супроводжується сильний свербежем та неприємним запахом.
 
У разі розвитку злоякісної форми захворювання можливе ураження слизових оболонок. Відповідно при ремісії онкологічного захворювання, прояви акантозу стихають, а при рецидивах - посилюються.

Діагностика та тактика лікування

Діагностування захворювання відбувається на основі клінічної картини, результатів проведеної біопсії. Додатково знадобиться консультація ендокринолога та проведення ряду інструментальних й лабораторних методів дослідження:
  • МРТ й КТ;
  • рентгенографія;
  • УЗД;
  • ендоскопічні дослідження (гастроскопія, колоноскопія).
Кожен випадок є індивідуальний й відповідно як сама терапія, що залежить від виду акантозу, провокуючого фактору.
 
В основі лікування покладено першочергове усунення або корекція захворювання, що спричинила акантоз. Наприклад: видалення пухлини; зниження маси тіла; заміна препаратів, що спровокували порушення або їх скасовування; корекція харчування, рівня інсуліну та глюкози - гіперінсулінемії. Інколи при усуненні першопричини, чорний акантоз самостійно “ліквідується”.
Для розв'язання естетичної проблеми та з метою відбілювання уражених ділянок можливе застосування лазеротерапії  та місцево - ретиноїдів, кортизолу (у вигляді мазі, лосьйону). Видалення сформованих папілом відбувається за допомогою електрокоагуляції, лазеру.
 
Чорний акантоз не є заразним, однак поява його симптомів вказує на розвиток певних патологічних процесів в організмі. Тому в обов'язковому порядку зверніться за консультацією до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм