Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Себорейний дерматит: основні причини появи лупи

Себорейний дерматит: основні причини появи лупиЛупа є досить поширеним явищем серед населення. Однак чи знаєте Ви, що вона є ознакою дерматологічного захворювання під назвою себорейний дерматит?

Себорейний дерматит - це патологічний стан хронічного характеру, що характеризується розвитком гіперчутливості шкіри голови та інших її ділянок до грибка під назвою Pityrosporum ovale, що проявляється у вигляді появи лущення.
 
Відзначимо, що поява лупи є ознакою стертої й легкої форми себорейного дерматиту.
 
Захворювання належить до форм екземи та супроводжується ураженням ділянок шкіри, що багаті на сальні залози (голова, обличчя, тулуб).
Дерматит може розвиватися як у дорослих, так і дітей з діагностуванням відповідної форми.
 
За статистичними даними більшість випадків припадає на чоловічу стать, що пов'язано з особливостями складу поту. Типовими особливостями себорейного дерматиту є загострення в зимовий період. Також загострення може залежати від супутніх захворювань, наприклад протікання панкреатиту, езофагіту тощо. 

Основні причини себорейного дерматиту

Як зазначалося вище тригером захворювання є грибок, надмірне продукування якого активується під впливом наступних факторів:
  • спадкова схильність;
  • постійні стреси;
  • захворювання ШКТ;
  • порушення гормонального балансу;
  • незбалансоване харчування.

Характерні симптоми

Прояви захворювання дають про себе знати починаючи з підліткового віку. Хоча не є виключенням його розвиток в дорослому та похилому віці. 
  1. Поява лускатих плям кільцеподібної форми на шкірі голови (в тому числі й на бровах, вусах, віях), шкірних складках, обличчі (лоб, вилиці, носогубні складки).
  2. Краї повік стають гіперемованими з характерним лущенням.
  3. Поверхневе запалення волосяних фолікулів в ділянках щік та тулубі.
  4. Незначний свербіж або його повна відсутність.
Влітку під дією сонячних променів симптоми не мають вираженого характеру.

Тактика лікування

Тактика лікування буде направлена на призначення насамперед місцевої терапії у вигляді протигрибкових препаратів, глюкокортикостероїдів, протизапальних. При більш складному перебігу лікарські засоби приймаються перорально. Додатково для поліпшення процесу проводиться фізіотерапія та дотримання дієти.
 
Кожна ділянка ураження будь-то обличчя чи голова, матимуть свої особливості в проведеній терапії. Так, наприклад для голови доцільним буде застосування лікувальних шампунів, що містять саліцилову кислоту, дьоготь, селену, кетоконазол тощо.

Дитячий себорейний дерматит

Дитяча форма СД у більшості  випадків зустрічається у малюків до трьох місяців з самостійним зниканням до року.
Характерними проявами є поява рожевих плям, які лущаться з поширенням на ділянки тіла зі складками (пахвові та пахові складки). Виниклі висипання не причиняють дискомфорту.
 
Звісно, що ми не змозі назавжди позбутися від грибка, оскільки це є умовно патогенною мікрофлорою, що в нормі є присутніми на нашій шкірі. Проблема полягає в надмірному їх продукуванні. Тому зверніться до спеціаліста (дерматолог чи трихолог), а не усувайте лупу народними методами чи засобами з аптеки. Насамперед тому, що попри зовнішні прояви захворювання, вогнище проблеми може критися всередині організму.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм