Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми розвитку алергії на холод

Основні симптоми розвитку алергії на холодДля когось зима асоціюється з новорічними святами та затишком у домівці, а для когось холодний період стає справжнім випробуванням для організму. Справа в розвитку підвищеної реакції організму на вплив низьких температур. Наразі розберемо детальніше основні симптоми та причини алергії на холод.

Холодова алергія - це патологічний стан, що характеризується розвитком реакції шкірного покриву на низькі температури.
 
Механізм розвитку холодової алергії вчені пов'язують з мутацією генів, які відповідають за чутливість шкіри до холоду. Як і при типовій алергії вплив певного алергічного тригера утворює імунні комплекси (антиген-антитіло), що запускають ряд реакцій, від свербежу до гіперемії шкіри. Відповідно при розвитку холодової алергії імунні комплекси виникають при впливі низької температури. Однак у цьому випадку вони є нестійкими, що забезпечує розпад кріоглобулінів при зігріванні. 
 
В залежності від перебігу алергії розрізняють її гостру або первинну, рецидивуючу (виникає в холодні пору року), рефлекторну (поява висипу навколо охолоджувальної ділянки шкіри) й домашню (передається генетично) форми.

Які фактори впливають на розвиток алергії на холод?

  1. Спадковий фактор.
  2. Слабкий імунітет.
  3. Інфекційні процеси в організмі (наприклад, сифіліс, мононуклеоз).
  4. Запальний процес в організмі.
  5. Наявність в анамнезі інших типів алергій.

Особливості перебігу холодової алергії

  1. Лущення шкіри, що не усуваються кремом.
  2. Набряк та свербіж шкірного покриву.
  3. Набряк навколо очей та губ. Також він може виникати на слизових оболонках рота й горла, при вживанні холодних напоїв.
  4. Поява висипань у вигляді червоних плям, пухирів (кропив'янки) в ділянках шкіри, що контактували з низькими температурами.
  5. Закладеність носа, нежить, сльозоточивість (симптоми зникають при поверненні в тепле приміщення).
  6. Головний біль.
Відмітимо, що симптоми алергії виникатимуть через певний час, після тривалого перебування на холоді. Інколи для розвитку алергічної реакції достатнім буде тільки контакт з холодною водою. 
Кожен випадок холодової алергії є індивідуальним, і прояв симптомів може варіюватися від легкого, хронічного до тяжкого перебігу захворювання.

Діагностика та тактика лікування

Визначення холодової алергії відбувається за допомогою досить простого тесту. Так на ділянку шкіри (зап'ясток, ліктьовий згин) прикладається шматочок льоду й тримається до 15 хвилин. Діагноз підтверджується після розвитку відповідної реакції на тест: поява пухирців, свербіж, гіперемія. 
 
Однак з метою встановлення причин алергії лікарем проводиться ряд загальних обстежень.
 
Тактика лікування холодової алергії полягає в першу чергу створенні захисту від холоду. Тобто людині важливо все-таки більшість свого часу перебувати в теплі, а при виході на вулицю одягатися згідно з погодою, використовувати рукавички, шапку. Відкриті ділянки тіла попередньо необхідно змастити кремом жирної консистенції, в тому числі й губи - на них наносьте відновлювальний бальзам. 
 
Окрема увага приділяється раціону. Так рекомендується до щоденного меню додати продукти багаті жирними кислотами (наприклад, жирна риба, рослинна олія).
 
У певних випадках можливе призначення й антигістамінних препаратів. 
 
При дотриманні всіх рекомендацій лікаря згодом симптоми холодової алергії стихають, або навіть й повністю зникають. Головне вчасно звернутися за допомогою. При появі симптомів холодової алергії звернутися до лікаря алерголога Ви зможете скориставшись послугами Всеукраїнського каталогу клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм