Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Анафілаксія: основні симптоми алергічної реакції

Анафілаксія: основні симптоми алергічної реакціїВлітку відсоток алергічної реакції значно підвищується. Найчастіше це пов'язано з надмірною реакцією організму на укуси комах або пилок рослин. І попри думку, що алергія є просто дискомфортним явищем, у деяких випадках вона може коштувати людині життя. Тому розберемо детальніше одне із небезпечних наслідків алергії - анафілаксію.

Анафілаксія - це патологічний стан, що характеризується тяжкою реакцією організму та імунної системи при контакті з алергеном. Реакція гіперчутливості може бути генералізованою або системною та мати алергічну або неалергійну (імунні комплекси, вивільнення медіаторів з мастоцитів) природу. 

Механізм розвитку анафілаксії полягає в наступному: при появі першого контакту з алергеном в організмі синтезуються імуноглобуліни класу Е. Коли відбувається повторна взаємодія з алергеном внаслідок контакту молекул та клітин певного виду відбувається виділення молекул-медіаторів алергічної реакції (наприклад, гістаміну). Саме ці речовини й викликають ряд небезпечних симптомів анафілаксії.
Відмітимо, що найтяжчою формою анафілаксії є анафілактичний шок.

Які фактори провокують розвиток анафілаксії?

  1. Харчові продукти, найпоширенішими з них є горіхи (арахіс), мед, морепродукти, курячі яйця та ін.
  2. Латексні вироби (наприклад, презервативи, рукавички латексні).
  3. Укуси комах.
  4. Інгаляційні алергени (наприклад, шерсть тварин).
  5. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, антибіотики пеніцилінового ряду, цитостатики).

Основні симптоми анафілаксії

Оскільки патологія має системний характер, тобто відбувається ураження більшості органів та систем, відповідно і різноманітними будуть прояви анафілаксії:
  1. Поява гіперемії шкіри та кропивниці.
  2. Сльозотеча.
  3. Нежить, задишка, кашель, охриплість голосу.
  4. Набряк губ, язика та гортані, утруднене ковтання.
  5. Зниження артеріального тиску, запаморочення та втрата свідомості.
  6. Метеоризм, нудота та блювання.
  7. Тривожність.
Поява симптомів може виникати досить швидко, наприклад одразу при введенні певного лікарського препарату, укусу комах або упродовж години після харчового алергену (потрапляння тригеру перорально - через ротову порожнину). Однак чим швидше розвиваються симптоми, тим більше ризики розвитку тяжкої анафілактичної реакції. 

Тактика

Лікування анафілаксії потребує невідкладних дій. Необхідно припинити дію алергену та при необхідності проводити реанімаційні дії. Алергічна реакція усувається шляхом введення адреналіну, інколи глюкокортикостероїдів, антигістамінних, бронходилятаторів. Хворому забезпечується киснева терапія.
 
У тому випадку, якщо хворий має в анамнезі перенесений анафілактичний шок, анафілаксію або інші типи алергічної реакції лікарем буде рекомендуватися мати в наявності аутоінжектор. Це пристрій який містить в собі вже необхідну дозу адреналіну або епінефрину. Відповідно при необхідності хворий або його родичі самостійно зможуть надати невідкладну допомогу, вводячи ліки у зовнішню поверхню стегна. Однак попередньо проводиться навчання з його використання та алгоритму дій. Придбати аутоінжетор можливо в медичному маркеті ITMED, попередньо отримавши необхідну консультацію щодо товару.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм