Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергія на амброзію: основні симптоми та методи лікування

Алергія на амброзію: основні симптоми та методи лікуванняРослина під назвою амброзія, зовсім не є такою безпечною, особливо для людей зі схильністю до алергічної реакції на її пилок. Адже з середини липня до появи перших заморозків амброзія масово цвіте та викликає сильну алергію. Відмітимо, що відчути реакцію на дану рослину можливо навіть якщо вона не росте поруч з вашою місцевістю, тобто вона добре “функціонує” на великі відстані. 

Відповідно при схильності людини до алергії та наявності бронхіальної астми в анамнезі, висока ймовірність розвитку полінозу (сінної лихоманки) - захворювання алергічної природи, яке викликає пилок рослин. 
 
Механізм розвитку захворювання полягає в реакції нашого організму на білок, що міститься в пилку рослини. Так потрапляючи на слизову оболонку носової порожнини та бронхів, білкові сполуки викликають ряд симптомів, від сльозотечі до нападу бронхіальної астми.

Які симптоми виникають при алергії на амброзію?

  1. Сльозотеча, свербіж та почервоніння очей.
  2. Підвищення температури тіла.
  3. Нежить “алергічний”, закладеність носа.
  4. Чхання та кашель.
  5. Зміни зі сторони шкіри: свербіж, почервоніння та поява висипань. 
Також хворий може відчувати слабкість, зниження апетиту, коливання настрою (депресивний стан, дратівливість), головний біль.
 
Симптоми виникають упродовж однієї доби (рідше двох діб) після контакту з алергеном, та зникають самостійно через декілька тижнів. Також не виключенням коли прояви алергії посилюються при впливі інших тригерів у вигляді харчових продуктів (перехресна алергія), забрудненого повітря, тютюнового диху, інтенсивних запахів парфумів тощо.

Тактика

Встановлення діагнозу відбувається на основі клінічної картини та проведення шкірних проб, що полягає в нанесенні на ділянку шкірного покриву розчиненого алергену. Через 15-30 хвилин проводиться аналіз реакції. Поява гіперемії, випуклості, що свербить підтверджує алергію. 
 
Лікувати алергію на амброзію, як і будь-який інший тип імунної реакції можливо. 
 
У більшості випадків застосовується специфічна імунотерапія, коли головний алерген вводиться поступово мікроскопічними дозами. Як наслідок організм згодом звикає до нього та не реагує гострими яскравими реакціями. Також за декілька тижнів до початку цвітіння рослини лікар може призначити протиалергійні препарати.

Які методи допоможуть знизити прояви алергічної реакції при цвітінні амброзії?

Звісно, що аби уникнути негативних проявів алергії доцільним буде обмежити контакт з головним тригером - амброзією. Досягнути цього можливо використовуючи окуляри, маски та респіратори, що і так є необхідним в умовах пандемії. Також уникати місць зі значним ростом рослини, в особливо активні періоди зачиняти вікна в приміщенні та робити вологе прибирання. Звісно, що пилок рослини може потрапити не тільки через вікна, а й навіть з одягом, взуттям. Тому навіть сушити одяг та постільну білизну краще буде в приміщенні.
 
При схильності до підвищеної реакції імунної системи на пилок рослин, слідкуйте за календарем їх цвітіння. Так ви зможете заздалегідь підготуватися.  
 
Алергія на амброзію є досить поширеним явищем в літній сезон, тому першочергово зверніться до лікаря для призначення Вам відповідної терапії. При цьому спроби самолікування можуть тільки загострити проблему.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм