Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергія на сонце: основні симптоми фотодерматиту

Алергія на сонце: основні симптоми фотодерматитуНа перший погляд, може здатися, що розвиток алергії на сонце є неможливим явищем. Однак насправді з даною проблемою може стикнутися кожен і тому важливо знати основні її прояви та методи запобігання.

Алергія на сонце або фотодерматит - це патологічний стан, що супроводжується надмірною реакцією імунної системи на вплив сонячних променів.
 
Це зовсім не означає, що сонячні промені викликають алергії. Механізм розвитку полягає в комплексному впливі внутрішніх та зовнішніх факторів з відповідним впливом УФ променів. Це як наслідок може викликати накопичення фотосенсибілізаторів, речовин які й провокують розвиток алергічної реакції.

Які фактори впливають на розвиток алергічної реакції?

  1. Спадковий фактор.
  2. Приймання певних медикаментозних препаратів (наприклад, антибіотики, оральні контрацептиви).
  3. Світлий тип шкіри.
  4. Застосування косметичних засобів для шкіри, які містять ароматизатори та інші провокуючі алергію хімічні речовини.
  5. Зловживання автозасмагою.
  6. Наявність в анамнезі шкірних захворювань (дерматоз).
  7. Порушення функціонування щитоподібної залози, ШКТ та обміну речовин. 
В зону ризику з розвитку фотодерматозу також можна  віднести дітей, вагітних, осіб, що зловживають татуажем та пілінгом. 

Основні прояви порушення

Першочергово на що звертає увагу людина після перебуванні на сонці - це поява висипів на тих ділянках, що безпосередньо були під впливом сонячних променів. Висипи можуть додатково супроводжуватися свербежем та печінням, гіперемією, формуванням згрупованих пухирців або червоних плям, гіперпігментацією. Можлива поява слабкості та головного болю.
 
Період появи симптомів найчастіше виникає після 30 хвилин або години після перебуванні на сонці. Не є виключенням розвитку симптомів й через декілька днів.

Діагностика та тактика лікування

Діагностування захворювання відбувається на основі збору анамнезу та зовнішнього огляду характерних висипань. При необхідності поводяться відповідні провокаційні тести з застосуванням лампи УФ світла. 
 
Специфічного лікування у вигляді антигістамінних та кортикостероїдів пацієнт потребуватиме у складних випадках перебігу алергії. За умов наявності порушень у функціонуванні  внутрішніх органів проводиться їх медикаментозне лікування з додатковим усуненням зовнішніх симптомів алергії. 
В усіх інших випадках симптоми алергії самостійно зникають упродовж двох тижнів. 

Методи запобігання

  1. Уникання провокуючих факторів розвитку фотодерматиту.
  2. Застосування якісного сонцезахисного крему з SPF 30-50, кожні дві-три години.
  3. Носіння захисного одягу та сонцезахисних окулярів, що зменшить вплив сонячних променів.
  4. Уникання знаходження під сонцем в активні сонячні години (з 11:00 до 16:00). Далі час проведення на сонці можливо поступово збільшувати аби клітини шкіри адаптувалися.
При розвитку реакції на сонячні промені, обов'язково зверніться до лікаря, аби запобігти можливим ускладненням!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм