Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кропив'янка: основні причини появи пухирів на шкірі

Кропив'янка: основні причини появи пухирів на шкіріВипадки звернення до алерголога на жаль стали вже далеко не рідкістю. Причин цьому безліч, від слабкого імунітету, спадкового фактора до поширеної тенденції до самолікування. Однією із поширених причин звернення до лікаря є саме поява кропив'янки. Які причини розвитку даного стану та якими характерними симптомами відбувається ураження шкіри? З'ясуємо далі.

Кропив'янка - це патологічний стан, що характеризується появою пухирів на шкірі (уртикальний висип). Особливістю розвитку захворювання є набряк шкіри, що виникає внаслідок збільшеної проникності та розширення судин й накопичення міжклітинної рідини. Це і викликає характерні пухирі.
 
Відповідно основний прояв захворювання відповідає назві, ураження нагадують вигляд шкіри після впливу на неї кропиви.
В залежності від тривалості кропив'янки розрізняють гостру (до 6 тиж.) та хронічну (понад 6 тиж.) форми.
 
Беручи до уваги причину виникнення розрізняють індуковану форму захворювання та ідіопатичну. Індукова форма своєю чергою поділяється на холодову, сонячну, вібраційну та ін.

Які фактори впливають на розвиток кропив'янки?

У більшості випадків кропив'янка є реакцією на вплив певного алергену, хоча не є виключенням присутності причини у вигляді певного захворювання.
До найпоширеніших причин кропив'янки належать:
  • запальні процеси в організмі;
  • порушення зі сторони печінки;
  • алергія на харчові продукти;
  • механічний вплив (тривалий тиск, вплив вібрації);
  • генетичний чинник;
  • аутоімунні патології;
  • приймання певних лікарських препаратів;
  • реакція на укус комах та ін.

Які симптоми вказують на розвиток кропив'янки?

В першу чергу хворий помічає появу пухирів, які сверблять та інколи можуть боліти або пекти. Зовнішньо утворення мають світло-рожеве забарвлення (з червоною облямівкою) та виступають над поверхнею шкіри. Вони швидко з'являються (упродовж доби після контакту з подразником) та також раптово і зникають не залишаючи слідів на шкірі. Інколи пухирці можуть зливатися між собою при цьому піддаючи ураженню значні площі шкіри. 
 
Щодо локалізації кропив'янки, то найчастіше пухирці локалізуються на відкритих ділянках тіла, тобто ті які зазнають безпосереднього контакту з тригером.
Відмітимо, що хронічна кропив'янка на відміну від гострої може виникати як на постійній основі, так і періодично з  обов'язковими окремими ремісіями. 
 
Небезпечним ускладненням кропив'янки є набряк Квінке, коли набряк дерми через кропив'янку виникає в глибоких шарах, що становить загрозу життю через високі ризики зупинки дихання.

Діагностика та тактика лікування

При проведенні діагностики важливо встановити причину появи кропив'янки проводячи детальний збір анамнезу, тривалість висипів та характер протікання захворювання. Додатковими допоміжними методами діагностики являються:
  • лабораторні аналізи крові;
  • аплікаційні шкірні проби;
  • провокаційні проби (наприклад, з застосуванням вологого обкладання при підозрі на аквагенну кропив'янку);
  • при показаннях можливе проведення біопсії шкіри.
Лікування в першу чергу полягатиме в припиненні дії провокуючого фактору, будь-то певний алерген або фізичний чинник. Також додатково важливо усунути вплив факторів які неспецифічно викликають появу кропив'янки аби спричиняють її загострення.
 
Медикаментозна терапія включатиме призначення антигістамінних лікарських засобів. В залежності від типу кропив'янки можливе внесення змін при проведенні терапії.
Якщо захворювання має тривалий перебіг та яскраво виражену гостру картину, в лікування включають алерген-специфічну імунотерапію. 
 
Оскільки кропив'янка є найпоширенішим типом алергодерматозу, важливо бути обізнаним у можливій підвищеній реакції імунної системи на певний алерген. Оскільки інколи наслідки алергії можуть бути небезпечними для життя. Вчасно зверніться за консультацією до лікаря алерголога та дерматолога.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм