Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Глютен та основні прояви його непереносності

Глютен та основні прояви його непереносностіСьогодні безглютенову дієту дотримуються навіть ті, хто не має клінічних показань до цього. Що це? Данина модним тенденціям чи надмірне слідкування за своїм здоров'ям. Так чи інакше термін “непереносність глютену” містить в собі ряд порушень, прояви яких ми розберемо далі. 

Глютен являє собою рослинний білок, що міститься в злаках: овес, пшениця, жито, ячмінь. Також його додають до ряду інших продуктів, що забезпечує, наприклад густину соусам та м'якість хлібу. Саме тому його ще називають клейковиною.
 
При цьому зазначимо, що глютен може бути шкідливим, але лише для тієї групи населення, що має в анамнезі целіакію. 
 
Целіакія - це патологічний стан, що характеризується хронічним розвитком змін зі сторони слизової оболонки тонкого кишківника та порушенням засвоєння їжі. Захворювання є досить небезпечним та має аутоімунну природу.
 
Тобто при розвитку целіакії навіть незначна доза глютену може викликати тяжку імунну реакцію, саме з цією метою і дотримується безглютенова дієта.

Основні симптоми целіакії

Механізм розвитку целіакії полягатиме в розвитку імунної реакції, та як наслідок запального процесу з ураженням слизової тонкого кишківника. Це своєю чергою викликає порушення процесу всмоктування необхідних поживних речовин та порушення самого травлення, що викликає наступні симптоми:
  • діарея або запор;
  • порушення МЦ у жінок;
  • порушення загального самопочуття та зміни настрою (депресивний стан);
  • шкірні ураження (наприклад, дерматит);
  • зміни зі сторони ваги (схуднення або навпаки збільшення маси тіла);
  • остеопороз.
При розвитку захворювання у дитячому або підлітковому віці, окрім вищезазначених симптомів приєднується затримка статевого дозрівання, зросту, пошкодження зубів, випадіння волосся тощо.

Діагностика та тактика лікування целіакії

З метою діагностування целіакії проводиться ряд лабораторних досліджень з визначенням антитіл, насамперед імуноглобуліну А, антитіла до трансглутамінази(IgA TTG). З метою підтвердження діагнозу проводиться біопсія. 
 
Тактика лікування полягатиме в виключенні всіх продуктів, що містять глютен (овес, пшениця, спельта), в тому числі тих харчів де глютен слугує згущувачем (соуси, підливи). Тому важливо завжди перевіряти склад продуктів, які ви купуєте.

Глютен та його непереносність

Окрім того, глютен як природна речовина може викликати харчову непереносність. 
До основних проявів даного порушення належать:
  • проблеми з травленням;
  • печія та метеоризм;
  • поява відчуття “переповнення” живота;
  • закрепи;
  • порушення загального самопочуття.
Усунення проблеми полягатиме в обмеженні глютену в раціоні, а не його повне виключення як при целіакії.
 
Також дуже часто при розвитку алергії на пшеницю, можлива перехресна реакція та виникнення алергії на глютен або інший вид білка (наприклад, альбумін, глобулін).
 
Пам'ятайте, що глютен як і будь-яка речовина є корисною у помірній кількості. Однак при появі дискомфортних відчуттів після вживання продуктів, що містять глютен, прослідкуйте за своїм станом виключивши ці продукти з раціону або обмеживши їх вживання. Найкращим варіантом буде звернення до лікаря з проходженням дослідження на встановлення непереносності глютену.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм