Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Непереносність алкоголю та алергія: як вчасно виявити порушення?

Непереносність алкоголю та алергія: як вчасно виявити порушення?Алергія сьогодні займає третє місце серед найбільш розповсюджених захворювань. І поява підвищеної чутливості на алкогольні напої нікого не дивує. Поціновувачі різних алкогольних напоїв повинні розуміти, що інколи навіть невеликі дози можуть викликати досить серйозні порушення. Як вчасно запідозрити реакцію на алкоголь? Далі з'ясуємо.

Непереносність алкоголю є фізіологічною реакцією організму на спиртні напої, що одразу проявляється після його вживання. Стан може бути стрімкішим з розвитком симптомів ніж сам процес сп'яніння. 
 
Цей стан не варто плутати з алергічною реакцією та похміллям, яке виникає внаслідок надмірного вживання алкоголю та також є фізіологічною реакцією! Особливо, якщо після тривалого локдауну ви обмежили обсяг спиртного, а під час одних вихідних перебрали з зайвими склянками. Тоді Ви відчуваєте як ваш організм “яскраво” реагує на це.

Які фактори впливають на розвиток непереносності алкоголю?

У більшості випадків на розвиток даного стану впливає спадковість. Людина може народитися з відсутністю ферменту (алкогольдегідрогеназа), що відповідає за розщеплення алкоголю. Або його кількість може бути зменшена, активність зниженою, що є недостатнім для розщеплення алкоголю. 

Які симптоми будуть вказувати на розвиток алкогольної непереносності?

  1. Гіперемія обличчя.
  2. Нежить.
  3. Нудота.
  4. Кашель.
  5. Зниження артеріального тиску.
  6. Головний біль.
  7. Прискорене серцебиття.
  8. Дихання стає утрудненим. 
  9. Діарея.
Для кожного ці симптоми є індивідуальними, вони можуть бути як інтенсивними, так і поєднуватися! Однак не варто зволікати зі зверненням до лікаря.

Алергія на алкоголь

Розвиток алергічної реакції на алкоголь є досить рідкісним, але все-таки існуючим явищем.
При наявності алергії на алкоголь навіть його мінімальні дози можуть викликати стрімкі прояви реакції у вигляді утрудненого дихання, втрати свідомості, появи плям на обличчі та тілі. Високі ризики анафілактичного шоку. 
 
Алкоголь за своєю природою не може бути алергеном, тому алергічну реакцію викликає або компонент, що входить до його складу (хміль, ячмінь, виноград та ін.) або коли внаслідок ослаблення організму через споживання алкоголю в кров надходять алергени іншого типу.

Тактика 

При підозрі на алергію або непереносність алкоголю необхідно звернутися до лікаря алерголога. Специфічних тестів для встановлення даних порушень не існує. Однак можливе застосування додаткових тестів на визначення специфічних Ig E до компонентів алкоголю, наприклад пшениці, ячмінь та ін. Та також проведення шкірного тесту з гістаміном, хімічної речовини, що виступає медіатором алергічного запалення. 
 
Першочергово необхідно виключити спроби самолікування та звернутися до лікаря. Саме лікар встановить причину порушення, тобто була викликана реакція на алкоголь спадковим фактором або його надмірним вживанням (певного виду). 
 
Відповідно існує два варіанти розвитку подій, якщо у хворого діагностовано алергію на певний вид алкоголю, то відбувається відмова саме від нього. В інших випадках мова буде йти про повну відмову від алкогольних напоїв. Додатково лікар може призначити антигістамінні препарати відштовхуючись від клінічної картини.
 
При виникненні проблем з надмірним вживанням алкоголю рекомендуємо придбати препарат “АЛКО-ГОН”, який знижує токсичну дію алкоголю та має у своєму складі виключно природні компоненти. Перед початком приймання проконсультуйтеся з лікарем, з метою виключення протипоказань.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм