Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Укус комах: які симптоми будуть свідчити про розвиток алергічної реакції?

Укус комах: які симптоми будуть свідчити про розвиток алергічної реакції?Щороку тисячі українців звертаються за допомогою до лікарів зі скаргами на укуси комах, найчастіше це алергічна реакція. А випадки летальних результатів від укусів бджіл перевищують навіть випадки від укусів змій. Як вчасно відреагувати та не піддаючись паніки надати першу допомогу? З'ясуємо далі. 

Різновиди укусів комах та тактика при їх виникненні

  • Демодекоз
Є досить розповсюдженою інфекцією, що спричиняється кліщем Demodex folliculorum. Найчастіше даний тип кліщів локалізується в фолікулах вій, та “харчується” клітинами сальних залоз. Ускладненням демодекозу може бути закорковування фолікулів вій та як наслідок розвиток сухості очей та ін.
 
Додатково у хворого виникають скарги на погіршення зору, випадання вій, розвиток запального процесу в кон'юнктиві. Лікування полягатиме в застосуванні спеціальної антибактеріальної мазі.
  • Кліщі
Кліщі є тими паразитами, що харчуються кров'ю людини та є переносниками небезпечних інфекцій, в тому числі кліщового енцефаліту, хвороби Лайма.
 
При розвитку укусу важливо в перші дві доби звернутися до лікаря, де вам професійно видалять паразита. При відсутності такої можливості проводьте видалення самостійно, але так щоб витягнути кліщ повністю. Для цього можливо застосувати пінцет або спеціальний пристрій для його “ліквідації” (кліщовий гачок), що продається в кожній аптеці.
 
Після видалення місце укусу знезаражується, а сам кліщ поміщається в герметичну місткість для наступного дослідження в лабораторії на встановлення носійства інфекції. Людині упродовж місяця необхідно слідкувати за своїм самопочуттям, а через 21 день після укусу здати аналізи на ймовірність інфікування кліщовим енцефалітом або хворобою Лайма.
Про зараження може сигналізувати поява м'язової слабкості, головного болю, підвищення температури та типової червоної плями з блідим центром.
  • Укус бджоли
Отрута бджоли при укусі є небезпечна тим, що найчастіше викликає розвиток алергічної реакції, від кропив'янки до набряку Квінке та навіть анафілактичного шоку.
Перша допомога полягає у видаленні жала пінцетом (тільки ним!), з наступним прикладанням холодного компресу. Велику роль відіграє і місце укусу, якщо бджола ужалила в гортань або людина проковтнула якийсь фрукт з комахою на ньому - високі ризики набряку дихальних шляхів та анафілактичного шоку. У цьому випадку важливо вчасно застосувати ін'єкцію з адреналіном (епінефрином). 

Яку загрозу може нести укус комах?

  1. Розвиток алергічної реакції та анафілактичного шоку.
  2. Дія отрути, особливо при численних укусах.
  3. Некроз тканин (наприклад, при залишенні жала в місці укусу).
  4. Інфікування бактеріями.
  5. Приєднання вторинної інфекції при розчухуванні або іншому механічному подразненні пустули, що виникла після укусу.

Тактика

  1. Першочергово необхідно перейти в безпечне місце та промити під проточною водою місце ураження.
  2. Якщо це укус, наприклад бджоли - видаліть жало.
  3. На місце ураження прикладіть холодний компрес.
  4. Прийміть антигістамінний засіб або змажте місце укусу антигістамінною маззю.
  5. З метою уникнення інфікування місце укусу не розчухуйте його.
  6. При укусі кліщем - зверніться до медичного закладу.
Важливо слідкувати за своїм станом, й у разі появи симптомів алергічної реакції або анафілаксії - необхідно одразу звернутися до лікаря або викликати швидку. До типових ознак алергічної реакції належить поява в місці укусу набряку та його поширенню, болю та свербежем, гіперемії, нудоти та блювання, зниження артеріального тиску, утрудненого дихання та ін.
 
Також відмітимо, що варто бути обізнаним у можливих наявних алергій в анамнезі. Так якщо при першому укусі комахи виникла алергічна реакція. З кожним наступним укусом симптоми ставатимуть інтенсивнішими та з тяжчим перебігом. Тому у таких випадках необхідно звернутися за консультацією до лікаря алерголога. Це дасть можливість знизити ризики розвитку ускладнень. 
 
Памятайте, що укус комах окрім викликання дискомфорту може становити загрозу для життя, тому важливо вміти розрізняти та вчасно реагувати на виниклі ураження. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм