Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Набряк Квінке: які симптоми будуть вказувати на розвиток алергічної реакції

Набряк Квінке: які симптоми будуть вказувати на розвиток алергічної реакції?Весняний період є досить підступним для людей зі схильністю до алергічної реакції, адже цвіт певних видів рослин є одним із найпоширеніших причин алергії. Свою роль відіграє і самостійне призначення медикаментозних препаратів, які людина при відсутності обізнаності  в складі та показань починає приймати з метою запобігання ряду хвороб. Відповідно, що ланку першості таких захворювань й досі тримає COVID-19. Відповідно як відреагує організм на той, чи інший алерген ми не знаємо, тому важливо розуміти яку допомогу необхідно надавати при розвитку алергічної реакції та й загалом які симптоми можуть стати передвісниками. З'ясуємо це далі.  

Набряк Квінке або ангіоневротичний набряк - це патологічний стан, який належить до негайного типу алергічної реакції та має стрімкий розвиток. 
Для ангіоневротичного набряку характерний розвиток набряку саме підшкірної та підслизової клітковини. Це спричиняється підвищеною проникністю та розширеністю судин, що і викликає такий стрімкий розвиток алергічної реакції (від декількох хвилин та годин). Особливістю набряку Квінке є його несиметричність та обмеженість.

Які фактори впливають на розвиток набряку Квінке?

Основою патологічного процесу є реакція організму на вплив певного виду алергену - харчові продукти (наприклад, горіхи), медикаментозні засоби, хімічні речовини.
Також як провокуючі фактори можуть виступати захворювання шлунково-кишкового тракту, глистяні інвазії, інфекційні процеси в організмі. Інколи набряк виникає під впливом поєднання цих факторів.
 
Окремо виділяють спадкову форму набряку Квінке, симптоматика якої значно відрізняється від типового перебігу реакції (від симптомів алергії до кишкових кольок).

Клінічна картина

Прояви алергічної реакції будуть залежати від локалізації патологічного процесу. Найпоширенішим явищем є локалізація набряку Квінке в зоні обличчя та гортані.
Так першочергово спостерігається раптовий набряк підшкірної клітковини та слизової. Дихання стає утрудненим, виникає кашель та осиплість голосу. Додатково спостерігається кропивниця, нудота з блюванням.
При набряку дихальних шляхів високі ризики летального результату!
 
Не є виключенням розвитку хвороби в області мозкових оболонок та черевної порожнини, що значно ускладнює діагностику, оскільки симптоми алергічної реакції будуть нагадувати інсульт або розвиток хірургічної патології.

Діагностика

Лікарю алергологу окрім проведення збору анамнезу та фізикального огляду необхідно встановити природу набряку - алергічна чи спадкова. З цією метою проводяться лабораторні дослідження: генетичний аналіз, алергопроби, лабораторні аналізи крові. Можлива консультація вузькопрофільних спеціалістів (наприклад, генетика).

Тактика

Оскільки набряк Квінке потребує надання невідкладної допомоги внаслідок свого стрімкого розвитку та високого ризику летального результату, першочергово необхідно викликати швидку допомогу; припинити дію алергену; хворому забезпечується доступ свіжого повітря. Якщо є можливим на місце ураження, наприклад при укусу комахи, прикладається холод, дається антигістамінний препарат. 
 
Тактика лікування буде залежати від локалізації набряку. Так, наприклад набряки, що розташовуються периферично, наприклад, руки або ступні, не потребують надання невідкладної допомоги. 
У разі розвитку загрози гострої дихальної недостатності, коли виникає стридор верхніх дихальних шляхів приймається рішення щодо інтубації. Відмітимо, що стридор - це стан при якому спостерігається шумне свистяче дихання, що викликане обструкцією гортані, трахеї.
 
Проведення терапії базуватиметься на усуненні та запобіганні й надалі контакту з алергеном, призначенні антигістамінних або короткого курсу глюкокортикостероїдів.
 
Незамінним помічником, як в умовах інтенсивної терапії, так і вдома, коли у хворого є схильність до розвитку гострих алергічних реакцій - є шприцевий насос. Це прилад який оснащений модулем розрахунку швидкості введення необхідного розчину. Набряк, є одним із показанням до застосування приладу. Придбати шприцевий насос можливо в медичному маркеті ITMED. При наявності даного приладу питання щодо точності та контролювання процесу ін'єкційного введення медикаментозних препаратів буде вирішено.
Дізнатися детальніше про пристрій та його застосування можливо перейшовши за посиланням: https://www.youtube.com/.
 
Спадковий ангіоневротичний набряк не піддається лікуванню антигістамінними препаратами чи глюкокортикостероїдами. Тому сьогодні єдиним методом зняття гострої реакції є введення свіжозамороженої плазми. 
 
З метою запобігання алергічної реакції необхідно ретельно обирати медикаментозні препарати, попередньо проконсультувавшись з лікарем; слідкувати за своїм психологічний стан; не зловживати продуктами, що можуть викликати алергію.
Незалежно від локалізації набряку важливо вчасно звернутися за допомогою!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм