Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергія на ліки: основні прояви алергічної реакції

Алергія на ліки: основні прояви алергічної реакціїСучасні реалії пандемії викликали ажіотаж навколо приймання різних ліків, від антибіотиків до вітамінів та БАДів. Головна мета цього як ми розуміємо у зміцненні імунітету та профілактиці захворювань. Однак, небезпека приймання тих чи інших медикаментозних засобів полягає у їх неконтрольованості та самостійному призначенні. Як наслідок високий відсоток антибіотикорезистентності та алергічної реакції. А які саме симптоми вказуватимуть на розвиток алергії на ліки? Розберемо далі.

Алергічна реакція - це патологічна підвищена реакція організму на повторний контакт з алергеном.
 
Найчастіше алергічна реакція виникає при прийманні антибіотиків (80% випадків), протисудомних та йодовмісних препаратів. Також досить розповсюдженою є реакція на препарати місцевої дії у вигляді очних крапель, мазей або гелів.
За статистичними даними найбільша кількість випадків алергії на ліки припадає на жінок вікової категорії 30-40 років.

Фактори, що впливають на розвиток алергії

  1. Спадковий фактор.
  2. Наявність в анамнезі інших видів алергій (наприклад, харчова або побутова алергії).
  3. Робоча діяльність, що пов'язана з постійним контактом з певним видом препарату (серед лікарів, фармацевтів, технологів).
  4. Тривале приймання медикаментозного засобу або одночасне застосування їх різних видів.
  5. Приймання препаратів пролонгованої дії (депо-препарати).

Які симптоми вказують на розвиток алергічної реакції на ліки?

  1. Гіперемія та свербіж шкіри.
  2. Розвиток шкірної реакції, найчастіше у вигляді кропив'янки.
  3. Задишка.
  4. Сльозотеча та почервоніння очей (алергічний кон'юнктивіт).
  5. Алергічний риніт.
Прогресування та інтенсивність симптомів будуть залежати від виду препарату, його концентрації, методу застосування (ін'єкція, нанесення на шкіру). Відповідно й самі прояви алергії можуть мати як загальний, так і місцевий характер розвитку.
 
Так одним із найнебезпечніших є алергічна реакція негайного типу у вигляді анафілактичного шоку, набряку Квінке, коли час розвитку може становити декілька секунд, тобто одразу при потраплянні алергену до організму. Найчастіше виникає при введенні препаратів пеніцилінового ряду.
Не є виключення розвитку реакції зі сторони крові, коли характерним є лейкопенія або тромбоцитопенія або сповільненої реакції у вигляді алергічних контактних дерматитів. Сповільнена реакція виникає через декілька днів після введення, що значно ускладнює діагностику з процесом виявлення алергену.

Тактика

При поміченні у себе симптомів алергії, після застосування ліків варто одразу припинити приймання препарату та звернутися до лікаря. Варто запам'ятати назву використаного препарату.
 
Тактика надання допомоги буде залежати від ступеня тяжкості алергії. Так при розвитку алергічної реакції негайного типу проводиться надання екстреної медичної допомоги, оскільки у такому випадку високі ризики розвитку летального результату. 
В усіх інших випадках алергії на ліки доцільним буде призначення антигістамінних, кортикостероїдів.
 
Діагностувати алергію на лікарські засоби не завжди є можливим за допомогою шкірних проб, тому найчастіше проводяться лабораторні дослідження на кількісне визначення алерген-специфічного IgE в сироватці крові пацієнта. 
 
Хворим зі схильністю до алергії надалі важливо окрім виключення контакту з алергеном, дотримуватися гіпоалергенної дієти з обмеженням продуктів, що містять консерванти та барвники.
 
При наявності вираженої алергічної реакції на певний препарат, хворим доцільним буде носити спеціальний браслет з даними про наявну алергію.
Алергія на ліки є досить розповсюдженим явищем, тому будьте обачними та не займайтеся самостійним призначенням лікарських засобів. Це стосується і самостійного збільшення доз або заміни ліків. Ці питання повинен вирішувати виключно лікар при наявності показань.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм