Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергія на латекс: основні прояви

Алергія на латекс: основні проявиВ умовах пандемії коронавірусу питання застосування одноразових рукавичок торкнулося не тільки медичних працівників, для яких вони є обов'язковим засобом індивідуального захисту, а й інші верстви населення. Це пов'язалося з високою ймовірністю тривалого збереження вірусу на поверхнях предметів. Щодо застосування рукавичок у звичайному житті, то думки спеціалістів на рахунок цього розділилися. Адже, окрім того, що не всі люди обізнані в правильному застосуванні виробів, так й додатково існує високий відсоток розвитку алергії на латекс, який входить до складу більшості рукавичок. Тому розберемо детальніше, які симптоми вказують на розвиток алергічної реакції на латекс та яку альтернативу можливо знайти.

Латекс є поширеним компонентом багатьох продуктів, які ми щоденно споживаємо, від презервативів, взуття, гумових гульок до рукавичок та іншого медичного приладдя. 

Алергічна реакція на латекс - є патологічним процесом, що супроводжується реакцією імунної системи організму на білки, що містяться в натуральному каучуковому латексі.

Хто входить в групу ризику з високою ймовірністю розвитку алергії?

Першочергово в групу ризику входять медичні працівники та інші робітники у сфері охорони здоров'я, які зобов'язані щоденно застосовувати рукавички. Зауважимо, що з цією метою, аби запобігти частим випадкам алергії на українському ринку і почали з'являтися медичні рукавички без латексу, найпоширенішими серед яких є вітрілові рукавички (неопудрені та нестерильні). Придбати вітрілові рукавички можливо в медичному маркеті ITMED.

Дізнатися детальніше про товар Ви зможете перейшовши за посиланням: https://www.youtube.com
 
Також часті випадки алергії на латекс можливо зустріти в осіб, у яких робота безпосередньо пов'язана з контактом з натуральним каучуком, людей, що мають в анамнезі алергії на харчові продукти або пилок рослин (поліноз), працівників салонів краси, осіб, що перенесли багато оперативних втручань.

Які симптоми вказують на розвиток алергії на латекс?

Прояви алергії починають виникати після повторного контакту з латексними виробами. До найпоширеніших симптомів належить розвиток:
  • свербіння в тих ділянках, що контактували з латексом;
  • поява висипань, гіперемії та набряку;
  • нежить та кашель;
  • кропив'янка;
  • важке дихання.
Ускладненою реакцією на білки латексу є розвиток анафілактичного шоку.
 
Другим типом алергічної реакції є поява алергійного контактного дерматиту. Найчастіше реакція відбувається на хімічні речовини, що містяться, наприклад в латексних рукавичках та має симптоми екземи.

Діагностика та лікування

Відповідно при появі симптомів алергії важливо звернутися до лікаря алерголога. Діагностування патології відбуватиметься шляхом проведення ряду провокаційних та шкірних прик-тестів (шкірні алергічні проби) та лабораторних аналізів крові (виявлення специфічних антитіл Ig E до латексу та його білків).
 
Тактика лікування полягатиме в униканні безпосереднього контакту з пристроями, речами, що містять латекс, а також виключення з раціону продуктів, які можуть спровокувати алергічну реакцію на них.
 
У разі перенесеної важкої алергічної реакції на латекс хворому необхідно носити спеціальний браслет, де зазначено про наявність алергії на латекс та автоін`єктор з адреналіном.
 
При проходженні, наприклад, медичних процедур у хірурга або стоматолога уникнути ускладнень можливо просто заздалегідь попередивши лікаря про алергію на латекс.
Пам'ятайте, що алергія на латекс є досить серйозною та небезпечною проблемою, то варто одразу при появі симптомів звернутися до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм