Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергія на холод: основні прояви

Алергія на холод: основні проявиВнаслідок порушення імунітету наш організм нетипово починає реагувати на холод. Які саме симптоми будуть вказувати на розвиток алергічної реакції при дії низьких температур та які методи розв'язання проблеми застосовуються? Далі з'ясуємо.
Холодова алергія - це патологічний стан, який характеризується підвищеною чутливістю організму до низьких температур. Зазначимо, що дане порушення виникає не лише взимку. Прояви алергії можуть турбувати навіть після купання в холодній воді або після вживання холодних напоїв.
Найчастіше випадки холодової алергії зустрічають у жінок та дітей.

Причини

В основі патогенезу лежать імунні комплекси, які з'являються під впливом низької температури. Ще зовсім недавно вченими було відкрито мутацію генів, відповідальних за чутливість шкіри до холоду. 
Однак, як тільки людина починає зігріватися - кріопреципітини розпадаються, тобто з'єднання алергенів з імуноглобулінами є нестійкими. 
Зазначимо, що на розвиток алергії може впливати стан імунної системи, яка може бути зниженою у разі розвитку патологій ШКТ, запалення гайморових пазух.
Також холодова алергія класифікується на первинну (набуту), що може спровокуватися перенесеними тяжкими захворюваннями, тривалим лікуванням антибіотиками, інфекційними або паразитарними патологіями, наявністю інших типів алергії. 
Вторинний тип (спадковий) холодової алергії пов'язаний з мутаціями гена, що кодує білок кріопірін.

Симптоми

Основним проявом патології є поява холодової кропивниці, яка проявляється у вигляді нежиті, гіперемії та свербежу шкірного покриву, утворення великих пухирців та набряків навколо очей та губ.
Зазвичай ураження локалізуються на обличчі та руках, хоча не є виключенням появи подразнення і під одягом, якщо людина замерзла. 
Прояви алергії виникають через декілька хвилин після дії низької температури й можуть зберігатися впродовж 1-2 годин. 
Бувають випадки появи нетипових симптомів, коли окрім висипань пацієнти відчувають слабкість, дискомфорт у суглобах, задишку, біль у животі. 
Холодова алергія, як і будь-який інший тип алергічної реакції у певних тяжких випадках може викликати розвиток анафілактичного шоку.

Діагностика та лікування

Основу діагностики становить проведення холодового тесту, коли на область ліктьового згину кладеться кубик льоду (час - 5-10 хв). При наявності алергії шкіра в цьому місці стає гіперемованою та свербить, виникає набряк. 
 
Лікування включатиме призначення антигістамінних препаратів у вигляді мазей, спреїв, таблетованих препаратів.Також важливо скоригувати раціон,  а саме виключити вживання продуктів, які можуть спровокувати алергічну реакцію (цитрусові, шоколад, мед).
Перед виходом на вулицю відкриті ділянки шкіри варто захищати кремом, а для захисту губ використовувати гігієнічну помаду. 

Профілактика

  1. Важливо одягатися за сезоном (за холодної погоди ретельно утеплюватися).
  2. Перед прогулянкою на свіжому повітрі зменшити неприємну реакцію допоможуть теплі напої.
  3. Приймання антигістамінних, якщо їх призначив лікар.
  4. Провітрювання приміщення та використання зволожувача повітря.
  5. Правильний догляд за шкірою.
При розвитку реакції на холод та її тривалим перебігом, варто звернутися до лікаря, адже наслідки холодової алергії, як і будь-якої іншої алергічної реакції є небезпечними.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм