Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказують на розвиток сезонної алергії?

Які симптоми вказують на розвиток сезонної алергії?Весною ми починаємо спостерігати активний період цвітіння. Когось це надихає та збагачує силами, а комусь таке явище зовсім не до вподоби. Чому?  Напевно справа в сезонній алергії з якою більшість стикається саме весною. Імунна система реагує на подразники, що присутні в зовнішньому середовищі.
Алергічна реакція на пилок рослин має назву - поліноз
 
Для захворювання характерна чітка сезонність у три етапи. Зараз спостерігається саме перший період полінозу (березень-травень), коли цвітуть дуб, береза та вільха.
Пилок рослин розноситься з вітром на великі відстані при цьому вільно потрапляючи до при вдиханні на слизові оболонки людини. Здорова людина не помітить цього, а от у людини зі схильності до алергії одразу виникне реакція.

Які симптоми вказують на розвиток сезонної алергії?

Для симптомів полінозу характерний їх розвиток практично в один і той же час кожен рік.
 
Більшість проявів полінозу можуть дещо нагадати перебіг ГРВІ, відповідно не варто поспішати з самолікуванням. Так при розвитку алергічної реакції розвивається ряд симптомів зі сторони органів зору: очі червоніють та стають чутливими до світла, виникає сльозотеча та відчуття стороннього тіла в оці.
 
Також починає турбувати нежить, чхання, нюх погіршується, а з носової порожнини виділяються прозорий рідкий слиз.
 
Самопочуття може погіршуватися, що ускладняється задишкою, прискореним диханням та нападами ядухи й сильного кашлю. У випадку розвитку алергії роками високі ризики приєднання бронхіальної астми.
 
Зі сторони шкірного покриву у більшості випадків спостерігаються висипи.
 
Такий стан виснажує хворого, він відчуває слабкість та головний біль. Зауважимо, що при полінозі не характерним є підвищення температури тіла.

Що може спровокувати розвиток сезонної алергії?

  1. Забруднене навколишнє середовище.
  2. Постійне знаходження серед великої кількості побутової хімії, й відповідно її використання.
  3. Шкідливі звички.
  4. Безконтрольне приймання медикаментозних препаратів.
  5. Гіподинамія. 
  6. Хронічний стрес.

Тактика лікування

Діагностика полінозу проводиться лікарем алергологом на основі вислуховування скарг та проявів симптомів. Підтвердження або спростування порушення відбувається шляхом проведення аналізу на імуноглобуліни та шкірних проб, які доцільно проводити не в сезон цвітіння. Метод діагностики полягає в нанесенні алергену (пилок рослин) у мінімальній кількості на подряпану шкіру з наступною оцінкою реакції. 
 
Оскільки розвиток сезонної алергії значно погіршує якість життя, постає запитання чи можливо запобігти даному стану. Так вчені стверджують, що будь-яка алергія є ознакою слабкої імунної системи. Відповідно основна задача полягає в відновленні її балансу.
Так сьогодні існує вид лікування алергії, коли з метою пристосування організму до негативного впливу алергенів вводяться мінімальні його дози, з наступним їх збільшенням до того моменту поки організм не почне сприймати певний алерген як подразник.
Однак навіть у цьому випадку не існують 100% гарантії, інколи терапія може тривати роками.
 
Якщо причина алергії не встановлена, однак існує потреба в усуненні алергічної реакції лікар призначає антигістамінні препарати та судинозвужувальні краплі для носа, з метою зменшення його закладеності. 
 
Також боротися з полінозом, окрім імунотерапії та антигістамінних препаратів, допоможуть наступні рекомендації:
  1. Правильний вибір місця для відпочинку, це має бути місцевість з обмеженою кількістю рослин алергенів.
  2. Ретельне прибирання домівки: особливо це стосується “ліквідації” речей де накопичується постійно пил.
Нагадаємо, що допомогти позбутися алергії або зменшити її прояв може тільки лікар. Спроби самолікування мають досить негативні наслідки.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм