Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергія на алкоголь: як розпізнати початок

Алергія на алкоголь: як розпізнати початок Алергічна реакція являє собою підвищену чутливість імунної системи на певний подразник, й алкоголь у цьому випадку не є виключенням. Розберемо детальніше, як відрізнити алергічну реакцію на алкоголь від алкогольної непереносності та які симптоми на це вказуватимуть.

Чому алкоголь може спричинити алергічну реакцію?

В першу чергу патологічний процес спричиняється внаслідок компонентів, які містяться в алкоголі. Наприклад, хміль, виноград, дріжджі, пшениця. Також спеціалісти наголошують, на обмеження вживання настоянок людям, які мають прояви сезонної алергії. Адже в них містять рослинні складники, які можуть спровокувати перехресну алергію. 
 
Не є виключенням коли алергічна реакція на алкоголь виникає внаслідок наявності підвищеної чутливості на певні харчові продукти, медикаменти, тобто коли в кров надходять інші алергени внаслідок ослаблення організму через алкоголь.

Як відрізнити алергічну реакцію на алкоголь від алкогольної непереносності?

Алергія на алкоголь не досить розповсюджене явище, однак для нього характерна миттєва реакція імунної системи. З'являється кашель, свербіж, обличчя червоніє.  
 
Непереносність алкоголю є результатом неповного розщеплення алкоголю травною системою, тобто дана реакція не пов'язана з імунною системою. При розвитку даного процесу, фермент який має розщеплювати алкоголь (алкогольдегідраденаза) є малоактивним або існує його обмежена кількість.

Прояв алергії на алкоголь

  1. Розвиток гіперемії на обличчі, з наступним поширенням на руки.
  2. Свербіж виниклих плям.
  3. Настає швидке сп'яніння, навіть до втрати свідомості.
  4. Загострення хронічних патологій ШКТ.
  5. Діарея та нудота, внаслідок підвищення кислотності шлунку.
  6. Підвищення або зниження артеріального тиску.
  7. Прискорене серцебиття.
  8. Напад задухи.

Лікування

При наявності алергії на алкоголь єдиним способом усунути її прояви це виключити зі свого раціону алкоголь або уникати конкретної речовини, які викликає реакцію. Зазначимо, що навіть невелика доза спритного може викликати досить важку алергічну реакцію.
 
При легкому перебігу лікар може призначити антигістамінні препарати, при ускладненій формі призначається комплексна терапія.
 
Важливо не доводити алергію до складних реакцій, при появі вищезазначених симптомів після вживання спиртного - необхідно звернутися до лікаря-алерголога, з метою встановлення точної причини. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм