Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергія восени: чому можливе загострення?

Алергія восени: чому можливе загострення? Традиційно вважається, що основний дискомфорт для алергіків виникає весною. Але осінній період не виключенням, адже існує тип алергенів, які здатні проявлятися саме восени. Розберемо, що може викликати алергію вже з початку вересня?

Осіння алергія належить до розділу алергології та спричиняється алергенами які активуються саме в осінній період часу.

Найчастіше алергени потрапляють в організм через дихальні шляхи. Імунна система починає активно виробляти антитіла, атакуючі чужорідні клітини, це відповідно викликає вироблення гістамінів. А вони, своєю чергою і являються причиною алергічного синуситу, очних подразнень та інших алергічних проявів. Чим більше виділяється гістаміну в кров, тим сильніше виражені симптоми.

Симптоми

Через певну схожість алергії восени з застудними захворюваннями, відповідно беручи до уваги актуальність ГРВІ та застуд, захворювання неправильно діагностується пацієнтом. Відповідно час необхідного лікування відтерміновується.

Виникає:
  • сльозотеча;
  • раптова поява нежиті;
  • свербіж в носовій порожнині, а також в області горла та рота (при алергії на пилок);
  • темні кола під очима;
  • набряк слизової;
  • кашель, ядуха, задишка, утруднене дихання – при астматичному прояві алергії.

Причини

  1. Рослини (амброзія та лобода): небезпека полягає в тому, що пилок рослин може розповсюджуватися на сотні кілометрів. Процес цвітіння амброзії може тривати аж до жовтня.
  2. Грибки та бактерії: опале листя, яке тривалий час пріє та гниє є чудовим середовищем для розвитку грибків та бактерій. Зараження може відбутися навіть у вологих приміщеннях, де легко утворюється чорна цвіль. Одним із негативних наслідків даної алергічної реакції є бронхіальна астма.
  3. Пиловий кліщ: проживає в житлових приміщеннях. Алергічну реакцію викликають продукти його життєдіяльності які містяться в м’яких іграшках, килимах. Пилові кліщі непомітні для людського ока, але негативні наслідки їх потрапляння в організм достатньо серйозні (хронічні захворювання легень).

Діагностика та лікування

Діагностика осінньої алергії мало чим відрізняється від інших сезонних алергічних проявів. На початку лікар-алерголог збирає анамнез, вислуховує скарги та аналізує прояв клінічної картини. Наступним етапом є проведення лабораторного аналізу крові та шкірних проб для виявлення алергену, або так звані провокаційні проби.

Метод обстеження полягає у нанесенні на шкіру або ін’єкційно (підшкірно) певного виду алергену в невеликій кількості. Далі відбувається аналіз виниклого результату – при наявності алергії позначена ділянка шкіри починає червоніти та свербіти, тобто проти даного алергену організм виробляє антитіла. Також можливе проведення радіоелектросорбентного тесту – аналіз крові, який визначає рівень антитіл до того чи іншого алергену.

Лікування полягає у зменшенні впливу алергену або при можливості його повного виключення та призначенні медикаментозної терапії, в залежності від стадії тяжкості алергічного прояву:
  • антигістамінні препарати;
  • протинабрякові засоби, для зменшення набряку слизової носа;
  • для зменшення запалення при складніших випадках – назальні спреї з кортикостероїдами.
Також застосовується імунотерапія, яка полягає у введенні відповідного алергену поступово збільшуючи дозу, в результаті чого організм набуває до нього стійкість.

Такий тип терапії може тривалий час стримувати прояв алергії, однак він не являється для всіх відповідним.

В профілактичних цілях варто заздалегідь потурбуватися про зміцнення своєї імунної системи. Краще розпочати зі збалансованого харчування, вітамінотерапії та фізичної активності.

В приміщенні важливо проводити на регулярній основі провітрювання, вологе прибирання, доцільним буде придбати бактерицидний рециркулятор для очищення повітря від патогенних мікроорганізмів.

Також потрібно заздалегідь планувати прогулянки на свіжому повітрі. Наприклад, якщо алергія на пилок, то краще прогулюватися у дощ, при появі реакції на грибки – у сонячну погоду.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм