Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Прееклампсія: симптоми ускладнення вагітності

Прееклампсія: симптоми ускладнення вагітностіРозвиток несприятливих станів під час вагітності можуть вплинути як на здоров'я жінки, так і безпосередньо плоду. Так до частих ускладнень під час вагітності належить прееклампсія. Про особливості перебігу та причини виникнення даного порушення з'ясуємо далі.

Прееклампсія - це патологічний прогресуючий стан, що характеризується розвитком артеріальної гіпертензії та протеїнурії (білка в сечі). 
 
Даний стан може протікати в легкій, середній та тяжкій формах, що залежатиме від показників артеріального тиску та рівня білка в сечі й іншими ознаками ураження систем.
Зазвичай захворювання виникає після 28 тижнів вагітності, з класифікацією на ранню (до 34 тижнів вагітності) та пізню (після 34 тижнів вагітності) прееклампсію.
 
Механізм розвитку полягає в порушенні функції плаценти, звуження кровоносних судин, що викликає зменшення кровотоку та підвищення АТ. Підвищеним тиском вважаються показники понад 140/90 мм.рт.ст. з врахуванням “робочого” тиску жінки.

Які фактори впливають на розвиток порушення?

У більшості випадків прееклампсії можливо запобігти за умов враховуванням патологій й станів, що підвищують ризики порушення. До такого переліку можна віднести:
  1. Ожиріння.
  2. Наявність в анамнезі, в тому числі й сімейному, артеріальної гіпертензії.
  3. Цукровий діабет.
  4. Екстракорпоральне запліднення.
  5. Багатоплідна вагітність.
  6. Віковий фактор (35+).
  7. Аутоімунні порушення. 
  8. Порушення зі сторони нирок.
  9. Вплив спадкового фактора.

Основні прояви прееклампсії

  1. Підвищення артеріального тиску.
  2. Лабораторно підтверджується білок в сечі.
  3. Головний біль. 
  4. Набряки.
  5. Нудота та блювання.
  6. Порушення зору.
При відсутності належної терапії стан жінки та плоду буде погіршуватися з наступним переходом у стан під назвою - еклампсія з підвищеними ризиками летального результату.

Діагностика та тактика лікування

Основним методом візуалізаційного встановлення патологічного процесу є проведення доплерометрії маткових артерій, що пов'язано з аномальною плацентацією та гіпоксією. Також це лабораторні дослідження (сироваткові біомаркери), УЗД та КТГ плоду.
 
Тактика лікування у кожному випадку є індивідуальним. Можливе як амбулаторне, так і стаціонарне проведення терапії. Медикаментозно застосовується призначення гіпотензивної терапії. 
У тому разі якщо патологія розвинулась після 34 тижнів вагітності й супроводжується розвитком ускладненням це є показанням до розродження. Адже інколи єдиним методом усунення прееклампсії є пологи.
 
Також лікування може бути профілактичним, якщо жінка знаходиться у групі ризику з розвитку прееклампсії. Наприклад, це може бути призначення виключно лікарем препаратів ацетилсаліцилової кислоти безпечного дозування. Відповідно з виключенням протипоказань (наприклад, виразка шлунка).
При погіршенні самопочуття одразу сповістіть про це свого лікаря, та в жодному разі не займайтеся самолікуванням.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм