Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аднексит: основні симптоми запалення яєчників

Аднексит: основні симптоми запалення яєчниківАднексит або сальпінгоофорит - це патологічний процес, що характеризується розвитком запального процесу в яєчниках та фаллопієвих трубах (придатках матки). 

Для запалення може бути характерний як односторонній, так і двосторонній процес. Також аднексит протікає в гострій та хронічній формі, з характерними особливостями.

Які фактори впливають на розвиток запалення?

Основним тригером захворювання є вплив патогенних збудників, переважно стафілококів та стрептококів, хламідії тощо. Вони через кровотік, лімфу (низхідний шлях) або контактним шляхом (висхідний - через зовнішні статеві органи) потрапляють безпосередньо в маткову трубу, звідки надалі при прогресуванні інфекції локалізуються в яєчнику.
 
При цьому пусковим механізмом аднекситу, вже при наявності інфекційних агентів, можуть слугувати наступні фактори:
  • переохолодження;
  • часта зміна статевих партнерів;
  • запальні процеси в органах черевної порожнини;
  • неналежне дотримання особистої гігієни;
  • зниження імунітету.

Основні прояви аднекситу

  1. Поява больових відчуттів внизу живота (в ділянці придатків з можливою іррадіацією в поперек). Характер болю варіюється від тягнучого до різкого.
  2. Підвищення температури тіла з наступними симптомами інтоксикації у вигляді слабкості, нудоти.
  3. Порушення сечовипускання (поява болю).
  4. Порушення менструального циклу.
  5. Поява специфічних виділень (слизові або гнійного характеру).
При відсутності вчасного лікування гостра форма аднекситу ускладнюється абсцесом, що може “розірватися” та спричинити запалення очеревини. 
 
Також можливий й іншим варіант перебігу аднекситу при відсутності належної терапії. Так через тиждень захворювання може переходити у хронічну форму. Для даного перебігу характерним буде розвиток періодів загострення та ремісії. При цьому симптоми матимуть більш стертий характер.
 
Відзначимо, що чим довше протікає запалення, тим більше навколо яєчників та труб ущільнюється тканина, формуються інфільтрати, що надалі призведе до їх непрохідності та неможливості у майбутньому завагітніти.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі скарг хворої, проведенні гінекологічного огляду та ряду додаткових методів у вигляді: бак дослідження, бактеріоскопічне дослідження, ЗАК, УЗД, гістеросальпінгографія, лапароскопія тощо.
 
В основі лікування покладено призначення антибактеріальної терапії. При цьому лікарем враховується й те, що збудники аднекситу зазвичай мають підвищену стійкість до протимікробних препаратів. Додатково до лікування включається протизапальна терапія, знеболювальні препарати, інфузійна терапія та фізіотерапія. Місцево призначається лікування свічками.
 
Показанням до оперативного є розвиток гнійного процесу.
 
Важливо розуміти, що занедбаність запального процесу у майбутньому може вплинути на репродуктивну функцію жінки та ускладнитися позаматковою вагітністю, викиднем та навіть безпліддям. Тому профілактичні дії будуть направлені як на запобігання розвитку інфекції, так і на вчасне її виявлення, що можливо досягти про проходженні щорічних гінекологічних оглядів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм