Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Полімастія: основні причини розвитку додаткової молочної залози

Полімастія: основні причини розвитку додаткової молочної залозиВ клінічній мамології можуть виникати різного роду вади розвитку молочної залози. Це група вроджених дефектів, що включають різні анатомічні особливості, кількості, форми та локалізації молочних залоз або сосків. Одним із таких явищ, з яким може стикнутися жінка є полімастія, про особливості розвитку якої з'ясуємо далі.

В нормі молочні залози являють собою парно й симетрично розташовані залози з локалізацією на грудній клітці. 

Полімастія - це патологічний процес, що характеризується аномалією розвитку молочних залоз, а точніше їх додатковою наявністю. Відповідно при даному порушенні локалізація додаткових молочних залоз може зосереджуватися як під “основними” молочними залозами, так і в нетипових місцях, наприклад, шия, пахви, спина, статеві губи тощо.
 
Також вони можуть бути повністю сформованими, так і бути нефункціонуючими та недорозвинутими (додаткові часточка або часточки, відсутність соска та ареоли). 

Які фактори впливають на розвиток полімастії?

Точних причин розвитку даної вади не встановлено. Однак спеціалісти відзначають зв'язок полімастії зі спадковим фактором та  порушеннями під час ембріонального розвитку внаслідок впливу патологічних факторів (інфекційний процес у матері під час вагітності, приймання певних лікарських препаратів).

Характерні ознаки порушення

Як зазначалося вище додаткові молочні залози можуть бути повністю функціонуючими та рости у міру розвитку людини, так і мати вигляд незначних пігментних плям.
 
Так у тому випадку, якщо при полімастії молочні залози повноцінно функціонують вони піддаються таким же змінам як і звичайні груди. В них можуть формуватися доброякісні та злоякісні новоутворення або мастит, в післяпологовий період відбувається виділення молока, а під час гормональних змін - молочні залози набухають та можуть бути болючими.
 
Відповідно і перші прояви порушення можуть виникнути як на тлі годування грудьми, так і в момент статевого дозрівання. 
Також це може створювати естетичну незручність та суттєво впливати на психологічний стан пацієнтки.

Діагностика та тактика лікування

У більшості випадків діагностування порушення відбувається одразу після народження дівчинки (при наявності візуально помітних сосків), або ж клінічні прояви спостерігаються в період статевого дозрівання.
 
Інструментальні методи діагностики включають проведення мамографії, УЗД, МРТ та КТ з додатково консультацією ендокринолога та гінеколога. Це також буде доцільним з метою встановлення інших патологічних процесів в молочних залозах. Додатково можливе проведення біопсії. Диференціальна діагностика проводиться зі збільшенням лімфатичних вузлів, ліпомою та кістою, розвитком новоутворення.
 
Основним методом лікування є проведення оперативного втручання з наступним видаленням додаткової молочної залози (мастектомії). Не є виключенням коли сформована молочна залоза формується з жирової тканини, так звана “несправжня молочна залоза”. У такому випадку метод лікування полягатиме у проведенні ліпосакції.
 
Можливо й обирання тактики спостереження, якщо додаткове утворення не болюче, не піддається травмуванню та не приносить естетичного дискомфорту.
Однак при обиранні тактики лікування враховується й анамнез жінки, насамперед випадки раку молочної залози у родини.
 
Оскільки захворювання має вроджений характер, насамперед важливо обрати тактику з запобігання розвитку ймовірних ускладнень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм