Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Цервікальна вагітність: основні причини та методи лікування

Цервікальна вагітність: основні причини та методи лікуванняПозаматкова вагітність попри те, що є трагедією для жінки також становить й небезпеку для неї та може мати наслідки для наступних спроб зачаття. Існує декілька видів імплантації ембріона поза маткою. Наразі розберемо саме випадок цервікальної вагітності та особливості її перебігу.

Цервікальна або шийкова вагітність - це патологічний стан, що характеризується прикріпленням яйцеклітини нижче внутрішнього отвору матки.  
 
Цервікальна вагітність є досить рідкісним випадком і належить до дистальної форми позаматкової вагітності. 
В залежності від локалізації плідного яйця розрізняють істинну шийкову вагітність, з його розміщенням безпосередньо в каналі шийки матки, та перешийкову - в ділянці перешийка каналу шийки матки, де тіло матки переходить у шийку.

Механізм розвитку полягає в прикріпленні плідного яйця в цервікальному каналі, внаслідок того, що зигота за певних причин не досягла матки.

Які фактори впливають на розвиток позаматкової вагітності?

  1. Гормональні порушення, дисбаланс між рівнем естрогену та прогестерону.
  2. Спайки в маткових трубах, викликані перенесеним запалення.
  3. Міома матки.
  4. Проведення ЕКЗ.
  5. Аномалії розвитку маткової труби (наприклад, її надмірна вузькість).
  6. Істміко-цервікальна недостатність.
  7. Наявність абортів в анамнезі.

Основні прояви

На початку коли жінка поводить тест на вагітність та отримує позитивний результат, вона не підозрює, що вагітність розвивається аномально. А тим паче, що існує загроза для її життя. Однак згодом прояви цервікальної вагітності дають про себе знати. Так у жінки виникатимуть наступні скарги:
  • больові відчуття внизу живота незначного ниючого характеру;
  • кров'янисті виділення, що варіюються від мізерних до рясних;
  • підвищення температури тіла (субфебрильні показники);
  • запаморочення;
  • загальна слабкість;
  • поява відчуття неповного спорожнення сечового міхура.
Небезпека цервікальної вагітності полягає в тому, що існують високі ризики розвитку масивної кровотечі з наступним проведенням гістеректомії. Це пов'язано з тим, що ділянка куди прикріпилося плідне яйце, дещо відрізняється від інших. Так, відпадаюча децидуальна оболонка (слизова оболонка матки, після імплантації ембріона) не розвивається. Відповідно ворсини хоріону починають “проростати” скрізь стінки шийки, викликаючи розрив її судин та при цьому сильну кровотечу.  
Відмітимо, що цервікальна вагітність може розвиватися до 12 тижнів вагітності та завершитися викиднем. Однак кожен випадок є індивідуальним.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі збору анамнезу, в тому числі й гінекологічного. Та насамперед  шляхом проведення гінекологічного обстеження (матка та шийка набувають вигляд пісочного годинника) та УЗД. Даний метод діагностики забезпечує встановлення порушення ще на ранніх термінах. А це своєю чергою дає можливість обмежитися консервативним методом лікування та зберегти матку. Також додатково лабораторно встановлюється концентрація хоріонічного гонадотропіну, який при наявності порушення не відповідає реальному терміну вагітності. 
 
Так якщо жінка є клінічно стабільною, а ектопічна вагітність була виявлена на ранньому розвитку тактика лікування полягатиме в ін'єкційному введенні препарату, що припиняє ріст ембріону з наступним пильним наглядом за пацієнткою. 
Іншим варіантом і найбільш вірогідним враховуючи високі ризики кровотечі при шийковій вагітності -  є проведення оперативного втручання, методів якого існує декілька. В критичних випадках з розвитком кровотечі, яку неможливо зупинити проводиться екстирпація матки, тобто видалення органу разом з її нижнім відділом - шийкою.
 
Цервікальна вагітність попри рідкісні випадки є загрозливим станом для життя жінки, тому так важлива вчасна діагностика та обізнаність жінки у симптомах позаматкової вагітності.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм