Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказують на протікання вагітності в яєчнику?

Які симптоми вказують на протікання вагітності в яєчнику?Хоча явище при якому вагітність починає розвиватися в яєчнику - дуже рідкісне, однак при пізньому діагностуванні воно може становити загрозу для життя жінки. Розберемо детальніше, які симптоми вказуватимуть на патологічний процес та як можливо знизити ризики розвитку позаматкової вагітності.
Позаматкова вагітність являє собою патологічний процес при якому прикріплення плодового яйця відбувається за межами порожнини матки, це може бути як маткова труба, так і яєчник та черевна порожнина.
 
Зазначимо, що в нормі в матковій трубі яйцеклітина зустрічається зі сперматозоїдом з наступним переміщенням в порожнину матки, однак існують випадки коли вагітність починає розвиватися у яєчнику. Виникла ситуація є дуже небезпечною, оскільки ворсинки хоріону проростають у тканини яєчника руйнуючи при цьому судини, що надалі може викликати масивну кровотечу.
У більшості випадків яєчникова вагітність переривається на 6-8 тижні вагітності за типом зовнішнього розриву плодовмістилища, супроводжуючись масивною кровотечею. 

Етіологічні фактори

Внаслідок того, що  яйцеклітина не змогла вийти з яєчника та вивільниться від фолікула, але вже була запліднена сперматозоїдом відбувається дозрівання яйцеклітини. Однак при цьому вона вже не переміщається, а залишається прикріпленою до яєчника. 
 
Безліч факторів можуть стати пусковим механізмом для розвитку позаматкової вагітності. Так найпоширенішими з них є:
  1. Запалення маткових труб в анамнезі.
  2. Попередні випадки позаматкової вагітності.
  3. Віковий фактор (ймовірність розвитку вагітностей збільшується з віком).
  4. Інфекційні процеси.
  5. Гормональний дисбаланс.
  6. Новоутворення в матці.
  7. Шкідливі звички.
  8. Вроджені аномалії розвитку матки та маткових труб.
  9. Перенесені оперативні втручання на маткових трубах.
  10. Проведення штучного запліднення.

Як запідозрити розвиток позаматкової вагітності?

На початку перебіг яєчникової чи будь-якої іншої позаматкової вагітності не відрізняється від нормальної маткової вагітності. Однак чим більший стає ембріон, тим вираженіші будуть симптоми. Спеціалісти не виключають стертий перебіг патології, коли без додаткових методів діагностики встановити діагноз неможливо. Так найчастішими скаргами з якими стикається жінка при позаматковій вагітності є поява больових відчуттів внизу живота, які можуть мати різний характер та інтенсивність. З'являються кров'яні виділення також різної інтенсивності, від мажучих до рясних. Надалі стан жінки буде тільки погіршуватися, а біль наростати іррадіюючи в анальний канал, сечовий міхур та ін. При відсутності вчасного діагностування розвивається внутрішня кровотеча. 

Діагностика та лікування

Діагностування вагітності в яєчнику на ранніх строках є досить складним процесом. Однак виділяють основні ознаки які є характерними для даного стану:
  • низький рівень ХГЛ на відміну від маткової вагітності аналогічного терміну;
  • збільшення розмірів матки не відповідає передбачуваному строку вагітності;
  • одностороннє збільшення та болючість придатків матки.
Основною лікувальною тактикою при яєчниковій вагітності є оперативне втручання, яке включає видалення плодового яйця та клиновидну резекцію яєчника. У разі масивного ураження яєчника та значної внутрішньочеревної кровотечі виконують оваріо­ектомію  
 
Після проведення успішного лікування деякий час жінка повинна утримуватися від настання повторної вагітності. Оскільки необхідно час для відновлення та встановлення причини, яка б ймовірніше могла б спровокувати порушення. У більшості випадків  при відсутності протипоказань планувати вагітність можливо через пів року. 
Пам'ятайте, що при появі дискомфортних відчуттів, кров'яних виділень - важливо не зволікати та негайно звернутися до лікаря. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм