Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Про що свідчать вагінальні виділення у жінок

Про що свідчать вагінальні виділення у жінокВиділення є нормальним етапом жіночого тіла очищувати шийку матки. Однак за яких обставин вони стають патологічними? Далі з'ясуємо.  

Вагінальні виділення

Вагінальні виділення можуть бути фізіологічними та патологічними. Тобто, ті виділення які не мають сильного та неприємного запаху, вони є прозорими та мають липку й слизьку структури - є нормальними (фізіологічними), та не повинні викликати занепокоєння.
 
У тому випадку, якщо виділення стають каламутними або зеленого кольору, мають неприємний запах (найчастіше рибний) та додатково супроводжуються частим сечовипусканням, болем у животі, втомою, свербежем та іншими дискомфортними симптомами це є тривожним дзвінком для того, щоб звернутися до лікаря.
 
Причин для атипових виділень досить багато, від приймання антибіотиків, статевих інфекцій до раку шийки матки.
 
Так для кожного захворювання характерний свій тип виділень:
  1. Білі виділення: виділення легкого білого кольору є нормальними та виникають на початку та в кінці МЦ. Тоді коли до даного прояву приєднується свербіння, а виділення набувають сирної консистенції це може бути ознакою грибкової інфекції.
  2. Прозорі виділення водянистого або еластичного характеру: водянисті виділення зазвичай з'являються після фізичних тренувань, а еластичні свідчать про овуляцію.
  3. Кров'янисті виділення: нормою є їх поява перед або після менструації. Також їх поява між менструацією може свідчити про настання вагітності (у разі наявності незахищеного статевого акту). Не виключається розвиток онкологічного процесу, як злоякісного, так і доброякісного характеру.
  4. Виділення жовтого або зеленого кольору: даний тип виділень не є нормою, та свідчать про розвиток інфекційного процесу (трихомоніаз, гонорея).

Що не так з запахом?

Для здорового запаху жінки характерний його кислуватий характер, завдяки бактеріям роду Lactobacillus. Основна функція цих бактерій полягає у виділенні молочної кислоти та підтримання здорової кислотності. Доведено, що вживані продукти також впливають на тілесні запахи.  
 
Розповсюджені причини, які спричиняють зміну запаху та характеру виділень у жінок:
  • Бактеріальний вагіноз
Інфекція викликається внаслідок переважання умовно-патогенної мікрофлори поміж нормальної. У жінки виникають скарги на свербіж та печіння, больові відчуття та виділення сірого або зеленого кольору. Причиною вагінозу зазвичай є не відповідні засоби для інтимної гігієни або зміна статевого партнера.
  • Трихомоніаз
Належить до інфекцій, які передаються статевим шляхом. Під час трихомоніазу та бактеріального вагініту утворюється так званий триметиламін - речовини, яка надає виділенням рибний запах.
 
Також за запахом виділень можна попередньо діагностувати наступні патології:
  1. Рак піхви: виділення мають дуже специфічний інтенсивний запах.
  2. Нетримання сечі: виникає амонійний запах.
  3. Стрес: виділяється білий секрет, який не має запаху.
  4. При нормальній діяльності мікрофлори характерна поява запаху патоки (солодкий та важкий).

Профілактика

З метою запобігання появи неспецифічних вагінальних запахів та виділень необхідно дотримуватися наступних методів:
  1. Відмова від засобів гігієни, які містять ароматизатори.
  2. Дотримання регулярної інтимної гігієни.
  3. Використання бар'єрних методів контрацепції. 
  4. Використання спідньої білизни з натуральних тканин, також вона повинна бути зручною.
  5. Гігієнічні прокладки також можуть порушувати мікрофлору, викликаючи їх розмноженню та підвищуючи вологість. Тому необхідно слідкувати за постійною зміною засобів гігієни.
Зазначимо, що додатково жінку можуть турбувати сухість слизових піхви, больові відчуття та почервоніння. Відповідно займатися самолікуванням протипоказано. Необхідно негайно звернутися до лікаря. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм