Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аденоміоз матки: причини проростання ендометрію

Аденоміоз матки: причини проростання ендометріюСкладна ситуація з гінекологічними патологіями, в тому числі й з аденоміозом полягає втому, що у більшості випадків патологічний процес протікає безсимптомно. Відповідно дискомфортні прояви захворювання виникають, коли ситуація набуває досить запущеного характеру. Тому котрий раз наголошується на обов'язкових профілактичних оглядах, з метою ранньої діагностики будь-яких порушень.
Аденоміоз - це патологічний стан, для якого характерний процес проростання ендометрію (внутрішньої оболонки матки) у її глибші шари. У більшості випадків захворювання уражає жінок репродуктивного віку (26-30 років), адже після настання менопаузи симптоми аденоміозу самоліквідуються незалежно від стадії. 
 
Патологія є досить розповсюдженою та знаходиться на третьому місці по частоті діагностування, після аднекситу та міоми матки. Не є рідкістю коли аденоміоз має поєднаний розвиток з міомою матки.

Класифікація аденоміозу

В залежності від глибини ураження аденоміоз проходить в 4 стадії розвитку. Зазначимо, що при призначенні певних методів лікування, саме стадія захворювання відіграє змістовну роль.
Процес проростання відбувається з початкового етапу, коли уражується виключно підслизовий шар, далі процес поступово переходить до м'язового шару матки. Як наслідок при відсутності лікування клітини ендометрію проростають до всього міометрію, та навіть на сусідні тканини та органи.
 
Типи аденоміозу:
  1. Дифузний: ендометрій розсіюється рівномірно по всьому міометрію, що викликає ущільнення стінок матки та порушення функціонування м'язового шару органу.
  2. Вузловий: утворюється ізольований патологічний процес у вигляді вузлів, який має чіткі межі. Всередині вузлів утворюються порожнини заповнені кров'янистим вмістом.
  3. Осередковий: проростання клітин ендометрію відбувається у вигляді невеликих груп, може бути початковим етапом для розвитку вузлової форми.
  4. Змішаний: поєднання дифузно-вузлової форми.

Причини

  1. Поява менструації в ранньому або пізньому віці.
  2. Спадковість (розвиток спадкового аденоміозу).
  3. Лікування за допомогою гормональних препаратів.
  4. Пізній початок статевих відносин.
  5. Приймання оральних контрацептивів.
  6. Гормональний дисбаланс.
  7. Аборти, запальні процеси, оперативні втручання, пологи з ускладненнями (спричинюють порушення так званої пластинки між міометрієм та ендометрієм).

Симптоми

Основним симптомом є порушення менструального циклу: тривалість понад 7 днів, поява больових відчуттів внизу живота, рясні виділення зі згустками. 
Додатково спостерігається поява незначних виділень коричневого кольору перед початком менструації. 
Внаслідок вираженої менструації розвивається анемія, яка потребує особливої уваги та відповідного лікування.

Діагностика та лікування

Лікар-гінеколог збирає анамнез та вислуховує скарги. До основних методів діагностики належить проведення:
  1. Гінекологічного огляду на кріслі.
  2. УЗД.
  3. Гістероскопії.
  4. Лабораторних аналізів крові, в тому числі й на визначення рівня гормонів та ознак анемії.
  5. МРТ та КТ.
Лікування буде спрямовуватися на попередження та лікування негативних наслідків, усунення уражених ділянок, лікування безпліддя та профілактику рецидивів.
 
Консервативні методи лікування включатимуть призначення протизапальних та гормональних препаратів. При розвитку складних випадків показане проведення хірургічного втручання. У такому випадку можливе як часткове видалення патологічних ділянок, так і видалення повністю матки. Показання є індивідуальними та відповідальними. При плануванні жінкою вагітностей на майбутнє до останнього проводиться консервативна терапія.
 
При порушенні МЦ важливо не ігнорувати проблему, адже це може бути ознакою аденоміозу. При відсутності лікування патологічний процес може переростати в онкологію або спричинити безпліддя. 
 
Останнім часом все більше випадків діагностування аденоміозу. Актуальність проблеми пов'язується з ростом імунних порушень, підвищенням якості надання медичних послуг та вираженішою свідомістю жінок, які все частіше звертаються до лікарів не тільки при виникненні порушень, а й з метою профілактики.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм