Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Токсикоз під час вагітності: причини та методи запобігання

Токсикоз під час вагітності: причини та методи запобіганняТоксикоз під час вагітності для деяких жінок може минути майже непомітно, а для деяких є справжньою тортурою та змушує відмовитися від буденних справ.  Розберемо детальніше, які прояви можуть свідчити про появу раннього токсикозу та чи можливо запобігти даному стану.
Токсикоз являється реакцією організму на дію зовнішніх подразників та формує розвиток патологічного стану, що зумовлений впливом на організм екзогенних токсинів або шкідливих речовин, які виробляються безпосередньо в самому організмі. 
 
Токсикоз може виникати в ранній період вагітності (ранній токсикоз -12-13 тиж.) та пізній (пізній токсикоз - після 28 тиж.). Пізній токсикоз є небезпечним та загрозливим для життя станом, який діагностують як еклампсію.
 
Зазначимо, що за результатами досліджень групи вчених з Імперського коледжу Лондона, майже у 50% жінок які страждали на блювання, нудоту та інші форми токсикозу, була виявлена депресія, в тому числі й в післяпологовий період. Тому особлива увага приділяється фізичному стану жінки, оскільки це суттєво може вплинути на її бажання стати матір'ю.

Що впливає на розвиток токсикозу

Поява токсикозу у ранній період, тобто до 12 тижнів, є найбільш природним станом коли відбувається "перероблення" організму внаслідок вагітності. Точних причин появи даного стану не має, однак спеціалісти пов'язують це з гормональними змінами та підвищеним рівнем ХГЛ.
 
До станів які можуть посилити прояв токсикозу належать:
  • спадковий фактор;
  • психологічний стан жінки;
  • шкідливі звички;
  • відсутність раціонального харчування;
  • розвиток запальних процесів;
  • віковий фактор (рання вагітність та вагітність після 35 років).
Варто відзначити, що жінки які як під час вагітності, так і раніше дотримувалися здорового способу життя мають менші шанси розвитку токсикозу.

Прояви токсикозу

Тривалість та терміни початку токсикозу залежатимуть від індивідуальних особливостей жінки (вік, супутні захворювання, психологічний стан, наявність вагітностей в анамнезі та ін.). 
Так основними проявами виниклого стану є нудота та блювання, яке зазвичай виникає натщесерце. В нормі вже після 8 тижня вагітності симптоми будуть поступово йти на спад.
 
Нудота: при розвитку у ранній період нудота має хвилеподібний характер, та найчастіше проявляється як реакція на ароматичні або смакові подразники. Додатково спостерігається підвищене слиновиділення, зміна смакових уподобань. 
Блювання: найчастіше турбує вагітну в ранковий час. Інтенсивність та частота залежатиме від наявності супутніх порушень у роботі ШКТ та тяжкості токсикозу. Велике значення становить режим харчування. Рекомендується обмежити вживання жирної та тяжкої для шлунку їжі.
 
Звернутися до лікаря необхідно у разі виникнення наступних симптомів:
  • частота блювання перевищує кількість 6-7 разів на добу;
  • зниження маси тіла;
  • надмірна сухість шкіри;
  • зниження артеріального тиску;
  • зменшення позивів до сечовиділення;
  • порушення свідомості.
Зазначимо, що при виникненні будь-яких інших станів, які провокують погіршення самопочуття жінки, консультація лікаря є край необхідною.

Методи усунення порушення

Перед призначення відповідного лікування, лікар призначає проведення лабораторних аналізів крові та сечі, УЗД (нирок, органів малого таза, підшлункової залози), ЕКГ. Також важливо проводити контроль артеріального тиску.
 
При тяжких формах токсикозу лікування проводиться в межах стаціонару.
Коли показання до госпіталізації відсутні лікарі рекомендуватимуть:
  • дотримання дієти, з урізноманітненням раціону фруктами та овочами;
  • дотримання оптимального режиму праці та відпочинку;
  • щоденні прогулянки на свіжому повітрі;
  • ароматерапію.
Зазначимо, що будь-які медикаментозні препарати у вигляді протиблювотних засобів призначає виключно лікар! Самостійне призначення та приймання будь-яких медикаментозних препаратів та лікарських трав є небезпечним для здоров'я.
 
З метою зниження ризиків появи токсикозу під час вагітності важливо своєчасно вилікувати запальні процеси (до настання вагітності), вести здоровий спосіб життя, контролювати рівень стресу та дотримуватися всіх рекомендацій лікаря.  

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм