Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіпервітаміноз: основні симптоми надлишку вітамінів в організмі

Гіпервітаміноз: основні симптоми надлишку вітамінів в організміВ усьому повинен бути баланс і питання вітамінів не є виключенням. Сьогодні прагнучи бути здоровим більшість з нас купує самостійно ряд вітамінних препаратів. Це добре піклуватися про своє здоров’я, однак неправильне приймання препаратів може призвести до надлишку певних вітамінів в організмі. Що так само небезпечно, як і їх дефіцит.

Гіпервітаміноз – це стан, що характеризується надлишком вітамінів в організмі, а точніше певного мікроелемента. Це відбувається, коли рівень зберігання вітамінів аномально високий, що, своєю чергою, може призвести до симптомів токсичності та негативного впливу на здоров’я.
 
Важливо розуміти, що вітаміни, це ті сполуки, які необхідні для нормального функціонування організму, однак він не в змозі виробляти їх самостійно. Тому вони повинні надходити зі щоденним раціоном.
 
Гіпервітаміноз в основному стосується жиророзчинних вітамінів, оскільки саме вони мають тенденцію до накопичення в організмі, хоча небажані симптоми можуть виникнути й в результаті надмірного споживання водорозчинних вітамінів. 
 
Нагадаємо, що до групи жиророзчинних вітамінів входять вітамін А, вітамін D, а також вітамін Е і К, тоді як серед водорозчинних можна виділити вітаміни групи В або вітамін С.

Основні причини

Варто розуміти, що передозування вітамінами при потраплянні їх до організму з їжею буває досить рідко. Тому не варто боятися вживати овочі та фрукти, поживні речовини необхідні для вашого організму.
 
Найчастіше надлишок вітамінів в організмі виникає при неправильному використанні БАДів. Адже такий тип препаратів є концентрованим джерелом цінних речовин. І при їх прийманні всупереч рекомендаціям виробника чи лікаря й виникає гіпервітаміноз. Це ж стосується і випадків вживання різних препаратів, які мають схожий склад.
 
В групі ризику розвитку гіпервітамінозу знаходяться люди похилого віку (65+) та діти, а також особи з наявністю в анамнезі ожиріння.

Характерні ознаки

  1. Нудота та блювання.
  2. Больові відчуття у животі.
  3. Порушення апетиту.
  4. Розлад травлення (діарея або закреп).
Однак симптоми можуть відрізнятися, залежно від того, який саме мікроелемент є у надлишку.

До прикладу при гіпервітамінозі вітаміну А, що є жиророзчинним спостерігається порушення зору, ламкість нігтів та випадіння волосся, запаморочення, жовтяниця, втрата ваги.
 
Іншим жиророзчинним вітаміном, що часто може бути у надлишку є вітамін D. Його вироблення відбувається під впливом сонячного світла. Також він доступний і зазвичай використовується у формі харчової добавки. При передозуванні вітаміном D у людини може виникати слабкість, порушення апетиту, діарея, блювання, порушення концентрації, слабкість.

Вітамін С є водорозчинним та бере участь в процесі загоєння ран, формування кровоносних судин та шкірного покриву. У більшості випадків надлишок вітаміну С виводиться з організму з сечею та потом. При його затримці людину може турбувати головний біль, слабкість, діарея, біль в животі.

Тактика 

Насамперед перед початком приймання будь-яких препаратів, добавок чи БАДів потрібно пройти лабораторні дослідження аби вияснити концентрацію тих чи інших сполук в крові. Результати аналізів дозволяють підтвердити або виключити недоліки в організмі й обґрунтувати ефективність добавок. Такий контроль необхідний і надалі під час проходження курсу приймання препаратів, щоб за необхідності коригувати їх дозу.
 
Щодо розв’язання проблеми під назвою «гіпервітаміноз», то при його легкому перебігу достатнім буде припинити приймання добавок.

Гіпервітаміноз з ускладненням потребує лікування в умовах стаціонару. Пацієнт лікуватиметься відповідно до типу гіпервітамінозу зі зниженням споживання вітаміну та збільшенням виведення із сечею. Гіпервітаміноз А потребує консервативної терапії, метою якої є зниження внутрішньочерепного тиску за допомогою діуретиків. Інтоксикація вітаміном D лікується з метою зниження рівня кальцію за допомогою внутрішньовенної рідини, діуретиків та препаратів, що знижують рівень кальцію.

Попри низькі ризики гіпервітамінозу не варто забувати про дотримання рекомендацій лікаря та виробника препарату. Не займайтеся самолікуванням.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм