Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як підготуватися до купання в ополонці?

Як підготуватися до купання в ополонці?19 січня відзначатиметься свято під назвою Водохреще. Традиційно в цей день водойми освячуються, а основним звичаєм є занурення у крижані ополонки. Однак не дивлячись на важливість та традиції свята варто заздалегідь підготувати організм до такого “стресового” для нього випробування.

Як підготуватися до купання в ополонці?

Більшість людей не маючи жодного досвіду купання в крижаній воді проходять цей процес. Та лікарі радять заздалегідь підготуватися аби уникнути негативних наслідків для здоров'я. В ідеалі з кінця літа. Втім більшість згадують про відповідні правила вже напередодні пірнань. Тому розберемо скорочену програму підготовки.
 
За декілька днів до процесу пірнання варто розпочати свою підготовку з контрастного душу, перед ним потрібно зробити десяти хвилинну зарядку.
Зазначимо, що процес приймання контрастного душу має бути поступовим. Спочатку дві хвилини стоїте під теплою водою, далі поступово робити її холоднішою. Розпочинайте обливання зі ступнів до литок, з рук до ліктів. 
Наступним етапом буде зігрівання теплим чаєм та ковдрою.
Таких процедур потрібно повторити до трьох разів на день. З кожним разом ви повинні поступово збільшувати тривалість загартовування та масштаб ділянок тіла, що обливаються. 
Однак навіть напередодні Водохреща, не варто перевищувати тривалість контрастного душу більш ніж сім хвилин.

Що робити у день пірнання?

За дві години до пірнання необхідно добре поїсти, бо при зануренні організм почне максимально витрачати енергію для свого обігріву, захоплюючи всі ресурси організму.
При прибутті до місця пірнання важливо впевнитися, що поруч знаходяться медичні працівники та МНС, щоб у разі необхідності була надана допомога.
Також рекомендовано з метою захисту капілярів верхнього шару шкіри намаститися олією або жирним кремом. 
Роздягатися варто поступово при цьому розігріваючись за допомогою присідань чи стрибків. Після пірнання одразу розтираємося рушником, одягаємося та п'ємо теплий час. Тривалість занурення не повинна перевищувати 10 секунд!
Одяг має бути зручним, який можна буде як легко зняти, так і швидко надіти. 
В жодному разі не припустимо вживати алкоголь, не до моменту пірнання, ні після, адже це розширює судини та тільки збільшує тепловіддачу. Це ж стосується й куріння.
Зазначимо, що не рекомендовано пірнати з головою, оскільки це призведе до різкого переохолодження організму. 
 
Реакція на холод може залежати від багатьох факторів та індивідуальних особливостей організму, наприклад, стать, вік, конституція тіла та фізичний розвиток.
При різкому переході з крижаної води в тепле приміщення можливий розвиток  запаморочення, блювання, шуму у вухах, аритмії. Відповідно при погіршенні самопочуття варто одразу звернутися до лікаря. 

Кому протипоказано занурюватися у крижану воду?

В першу чергу необхідно пройти попередню консультацію у сімейного лікаря, щоб виключити можливі протипоказання. 
Абсолютно протипоказано занурюватися в ополонку людям, які мають в анамнезі:
  1. Захворювання серця та судин гострого та хронічного характеру.
  2. Вагітність.
  3. Протікання високої температури тіла.
  4. Хронічні захворювання ендокринної, дихальної та сечостатевої систем.
  5. Епілепсію.
  6. Цукровий діабет.
Пам'ятайте, що одноразове пірнання не оздоровить вашу імунну систему. Лише систематичні загартовування принесуть необхідний результат. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм