Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Домашня аптечка: основні рекомендації

Домашня аптечка: основні рекомендаціїСьогодні в аптеках можна знайти велику кількість необхідних медикаментозних препаратів, які можуть знадобитися при розвитку певних ситуацій. Однак в першу чергу зазначимо, що вживання медикаментозних препаратів упродовж тривалого часу, без попереднього звернення до лікаря заборонено, та може становити загрозу життю. Розберемо, як необхідно слідкувати за домашньою аптечкою та що туди має входити.

Знеболювальні засоби в аптечці

Зубний або головний біль, біль у м’язах – являються такими станами, які можуть застати нас зненацька. Тому наявність в домашній аптечці препаратів знеболювального характеру є досить необхідними засобами.
Знеболювальні препарати направлені на придушення активності циклооксигенази, що своєю чергою відповідає за утворення простагландинів – вони викликають запальний процес та больові відчуття. Відповідно ефект від знеболювального препарату залежатиме від форми випуску (таблетована форма, суспензія, саше) та активних речовин. Зазвичай виділяють два типи знеболювальних: нестероїдні протизапальні та препарати, які місять парацетамол. 
Обов’язково перед застосуванням необхідно ознайомитися з інструкцією. 
З препаратів місцевої дії, тобто ті які діють безпосередньо на джерело болю застосовують мазі, гелі.

Засоби для обробки ран

Наявність антисептичного засобу, є обов’язковим аспектом у домашній аптечці. Оскільки виникнення порізів, дрібних побутових поранень навіть з мінімальним пошкодженням шкірного покриву представляє собою вхідні ворота для потрапляння бактерій, що надалі може спричинити розвиток інфекційного процесу.
Серед сучасного різновиду антисептичних засобів, які чудово справляються зі своєю задачею, можна виділити окремо безрецептурні та доступні препарати:
  • перекис водню 3%: використовується у разі появи дрібних ранових поверхонь, кровоточивих ран та при утворенні кірочок на рані. Перекис водню не варто часто застосовувати, оскільки він має властивість сильно сушити шкіру;
  • хлоргексидин 0,5%: має високу бактерицидну дію, завдяки пошкодженню стінок бактерій, що й призводить до їх загибелі. Можливе застосування при наявності виділень з рани різного характеру (від крові до гною). Не викликає печіння та не сушить шкіру;
  • бетадин: розчин на основі йоду, який призначений для обробки саден або ран. При контактуванні з раневими виділеннями дезінфекційна дія знижується. Також не є виключенням можливого розвитку алергічної реакції на препарат;
  • діамантовий зелений розчин 1%: використовується для обробки пошкоджень шкіри різного характеру, найчастіше це післяопераційні шви. 
Не варто забувати й про наявність стерильного перев’язувального матеріалу. 

Правила щодо використання домашньої аптечки

  1. Важливо зберігати препарати в оригінальному упакуванні, з відповідною інструкцією. Це дасть можливість перевірити показання та протипоказання, склад, побічні ефекти.
  2. При придбанні самостійно медикаментозних препаратів важливо звертати увагу на склад, адже часто при прийманні декількох препаратів, можлива наявність в обох однієї й тієї ж самої речовини. Це своєю чергою може спричинити передозування. Тому найкращим варіантом буде проконсультуватися з лікарем щодо того чи іншого препарату.
  3. Періодично необхідно перевіряти та оновлювати склад аптечки, відповідно утилізуючи засоби у яких закінчився термін придатності або ті препарати, де з’явився осад та інші нетипові зміни.
Підходьте відповідально до вибору своєї домашньої аптечки, зберігайте її у відповідних умовах та пам’ятайте, що безконтрольне самостійне приймання препаратів має негативні для здоров’я наслідки. Варто попередньо проконсультуватися з лікарем, щодо вибору того чи іншого препарату. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм