Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Спорт восени: основні рекомендації

Спорт восени: основні рекомендаціїВосени наш обмін речовин сповільнюється, світловий день скорочується, а рівень мелатоніну в крові значно підвищується викликаючи бажання більше спати. Відповідно прагнення щось робити втрачається, основне – дібратися скоріше додому та щось скуштувати смачненьке. Ми менше рухаємося, так організм береже енергію та включає режим «запасу».
Однак сезонні стереотипи та систему необхідно змінювати! Адже малорухомий спосіб життя не дуже позитивно впливає на наш психологічний та фізичний стан. Розберемо як правильно підібрати фізичні навантаження з настанням похолодань, та яких основних рекомендацій варто дотримуватися.
Всі ми знаємо, що фізичні дозовані навантаження, являються одним з основним компонентом здорової імунної системи та психічного здоров’я, адже при заняттях спортом у нас виділяються гормони радості, що допомагають боротися з осінньою хандрою.

Основи заняттям спортом восени на вулиці

  1. Приділіть увагу гардеробу. Оскільки температура повітря знижена, не забудьте про додаткове утеплення у вигляді термобілизни, непромокаючої куртки. Взуття також річ сезонна, воно має бути непромокаючим та в першу чергу зручним.
  2. З метою уникнення мікротравм розпочинайте тренування з розтяжки.
  3. Збільшуйте поступово тривалість тренувань, адже восени ми не такі активні як влітку, відповідно й часу для заняття спортом має виділятися більше (1-1,5 год).
  4. Якщо раніше ви не бігали, то відповідно біг восени краще відкласти до потепління. Оскільки зниження температури це вже є стрес для організму, а додаткове навантаження може тільки спричинити зниження імунітету. Тому краще віддати перевагу швидкій ходьбі.
  5. Не забувайте вживати воду (незалежно від пори року) та ніяких дієт, тільки правильне та раціональне харчування. 

Причини зайнятися спортом вже зараз

Розберемо детальніше, чому осінь ідеальний час для того, щоб розпочати тренуватися.
  1. Наприклад, якщо ви кожного року ставите собі за мету покращити свою фізичну форму до літнього сезону, то найкраще починати саме восени. По-перше, це відсутність спеки, а по-друге, свіже повітря тільки надає сил при тренуваннях на вулиці.
  2. Поліпшення емоційного стану: всі ми знаємо, що під час тренувань виділяються гормони щастя – ендорфіни, також спорт підвищує нашу стійкість до стресів та збільшує витривалість.
  3. Корись для здоров’я: покращення мозкової активності та підвищення імунітету, також позитивна заслуга спорту. Тим паче підтримання імунітету на високому рівні сьогодні як ніколи важливо, адже окрім пандемії COVID-19, розпочався сезон ГРВІ, тому візьміть це до уваги.
  4. Менша стомлюваність: оскільки при тренуваннях покращується робота серцево-судинної системи, підвищується витривалість організму. Тобто температурні перепади та звичні навантаження з кожним разом будуть легше переноситися.

Біг чи ходьба

У тому випадку, якщо біг вам не подобається, або ви не маєте належної фізичної підготовки, то швидка ходьба може замінити повноцінне кардіо тренування. 
 
Однак важливо брати до уваги й свій стан здоров’я, адже серйозні проблеми зі стопами або хребтом відповідно негативно вплинуть на колінні та тазостегнові суглоби. Тому важливо попередньо проконсультуватися з ортопедом та контролювати інтенсивність та час ходьби.
Зазначимо, що результат ходьби, так само як й при тренуваннях буде залежати від режиму дня та якості харчування. За рекомендаціями ВООЗ кількість кроків за добу має становити від 10 до 15 тисяч.
 
Це не означає, що за один раз потрібно стільки пройти, адже тоді високі ризики виникнення втоми та відсутності бажання продовжувати далі. Оптимальним варіантом буде розділити по 5 тисяч кроків на ранок, обід та вечір. Обов’язково необхідно слідкувати за пульсом, для цього краще за все придбати пульсоксиметр.
 
У будь-якому випадку обирайте ті заняття, які в першу чергу приносять вам задоволення, якщо силові навантаження в спортивному залі не для вас, то віддайте перевагу вечірній прогулянці. Спробуйте, і вже скоро побачите як змінилося ваше самопочуття. 
Зазначимо, що перед тим як прийняти рішення займатися спортом важливо проконсультуватися з лікарем, щоб виключити всі можливі протипоказання. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм