Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Правила здорового харчування: основні рекомендації

Правила здорового харчування: основні рекомендаціїНавколо здорового харчування точиться безліч правил, міфів, тверджень та обмежень. Що є дієвим, а про що потрібно давно забути вводить в оману навіть деяких спеціалістів. Розберемо детальніше, які поради щодо правильного харчування є дійсно підтвердженими доказовою наукою.
З настанням холодів, в період жовтень-квітень наш організм зазнає стресу: холодний вітер сушить шкіру та волосся, ми стаємо неактивними та постійно хочемо спати, виникає дефіцит кальцію та вітаміну D. Вибір овочів та фруктів також суттєво зменшується, а з ними й арсенал корисних вітамінів та мінералів. Також наш організм включає “первісну” захисну реакцію - синтез жиру, з метою теплоізоляції. Тому розберемо далі що робити аби зимовий період став благоприємним для здоров'я.
  • Обмеження слизоутворюючих продуктів
В першу чергу такими продуктами є наша улюблена випічка, хліб та макарони (не з твердих сортів пшениці),  а також крупи - шліфований рис.
Не забуваємо про сезонні харчові продукти
Гранат, хурма, гарбуз, пастернак, обліпиха - допоможуть наситити організм корисними мікроелементами та підтримувати імунітет.
  • Не варто обмежувати калорійність страв
Оскільки наш організм включає запасну функцію, з метою продукування та збереження тепла не варто боятися збільшити калорійність страв з денного раціону на 15%. Тим паче, що дієти та голодування мають недовготривалий ефект та є найбільшими предикторами до збільшення маси тіла. 
  • Вітамін С
Зараз саме та пора для вживання квашеної капусти - джерела вітаміну С. Також не варто забувати про заморожені ягоди та цитрусові фрукти. Рекомендується в день вживати до 4 порцій ягід або цитрусових (1 порція - 1 стакан ягід або фруктів).
  • Вода
Звісно, що взимку нам тяжко дотримуватися тієї норми випитої рідини, що і влітку. Однак навіть в холод необхідно випивати до рекомендованого 1,5 літра в день. Зазначимо, що це може бути рідина й у вигляді теплого чаю, компотів та відварів ягід.

Як не переїсти на свята?

  1. Не варто голодувати перед тим як сідати за святковий стіл, оскільки це призведе до того, що Ви почнете їсти все одразу й у великій кількості. Дотримуйтеся звичного режиму, це дасть можливість насолоджуватися їжею та контролювати її об'єм.
  2. Оскільки святкування у нас тривають по декілька годин, варто робити перерви та трошки рухатися. Це виключить ризик переїдання.
  3. Слідкуйте за тим, що ви їсте, та яка якість вживаних продуктів. Не обов'язково робити тазик Олів'є заправляючи його майонезом. Чому б не змінити традиції, та зробити вибір у бік морепродуктів або запеченої риби. 
  4. Алкогольні напої самі по собі є калорійними та й ще порушують функціонування центру голоду, внаслідок чого апетит збільшується вдвічі.
Пам'ятайте, що за один чи два вечори неможливо набрати декілька кг, найчастіше “плюс” на вагах є результатом затримки рідини. Однак, не варто виключати негативний вплив переїдання та споживання алкоголю на роботу ШКТ.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм