Правила здорового харчування: основні рекомендації
Навколо здорового харчування точиться безліч правил, міфів, тверджень та обмежень. Що є дієвим, а про що потрібно давно забути вводить в оману навіть деяких спеціалістів. Розберемо детальніше, які поради щодо правильного харчування є дійсно підтвердженими доказовою наукою.
З настанням холодів, в період жовтень-квітень наш організм зазнає стресу: холодний вітер сушить шкіру та волосся, ми стаємо неактивними та постійно хочемо спати, виникає дефіцит кальцію та вітаміну D. Вибір овочів та фруктів також суттєво зменшується, а з ними й арсенал корисних вітамінів та мінералів. Також наш організм включає “первісну” захисну реакцію - синтез жиру, з метою теплоізоляції. Тому розберемо далі що робити аби зимовий період став благоприємним для здоров'я.
- Обмеження слизоутворюючих продуктів
В першу чергу такими продуктами є наша улюблена випічка, хліб та макарони (не з твердих сортів пшениці), а також крупи - шліфований рис.
Не забуваємо про сезонні харчові продукти
Гранат, хурма, гарбуз, пастернак, обліпиха - допоможуть наситити організм корисними мікроелементами та підтримувати імунітет.
- Не варто обмежувати калорійність страв
Оскільки наш організм включає запасну функцію, з метою продукування та збереження тепла не варто боятися збільшити калорійність страв з денного раціону на 15%. Тим паче, що дієти та голодування мають недовготривалий ефект та є найбільшими предикторами до збільшення маси тіла.
- Вітамін С
Зараз саме та пора для вживання квашеної капусти - джерела вітаміну С. Також не варто забувати про заморожені ягоди та цитрусові фрукти. Рекомендується в день вживати до 4 порцій ягід або цитрусових (1 порція - 1 стакан ягід або фруктів).
- Вода
Звісно, що взимку нам тяжко дотримуватися тієї норми випитої рідини, що і влітку. Однак навіть в холод необхідно випивати до рекомендованого 1,5 літра в день. Зазначимо, що це може бути рідина й у вигляді теплого чаю, компотів та відварів ягід.
Як не переїсти на свята?
- Не варто голодувати перед тим як сідати за святковий стіл, оскільки це призведе до того, що Ви почнете їсти все одразу й у великій кількості. Дотримуйтеся звичного режиму, це дасть можливість насолоджуватися їжею та контролювати її об'єм.
- Оскільки святкування у нас тривають по декілька годин, варто робити перерви та трошки рухатися. Це виключить ризик переїдання.
- Слідкуйте за тим, що ви їсте, та яка якість вживаних продуктів. Не обов'язково робити тазик Олів'є заправляючи його майонезом. Чому б не змінити традиції, та зробити вибір у бік морепродуктів або запеченої риби.
- Алкогольні напої самі по собі є калорійними та й ще порушують функціонування центру голоду, внаслідок чого апетит збільшується вдвічі.
Пам'ятайте, що за один чи два вечори неможливо набрати декілька кг, найчастіше “плюс” на вагах є результатом затримки рідини. Однак, не варто виключати негативний вплив переїдання та споживання алкоголю на роботу ШКТ.