Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Безпека дітей у навчальних закладах в умовах пандемії

Безпека дітей у навчальних закладах в умовах пандеміїМайже в усіх регіонах розпочався навчальний процес (окрім областей, які увійшли до «червоної» зони карантину). Розберемо, у чому полягають профілактичні заходи запобігання захворюванню COVID-19 та які засоби для цього потрібно використовувати.

Навчальний рік розпочався за одним з трьох сценаріїв:
  • низький рівень захворюваності – навчання у звичайному режимі;
  • високий рівень захворюваності – всі вчаться дистанційно, школи закриті;
  • середній рівень захворюваності – діти вчаться, як дистанційно, так і в школах.
Варто зазначити, що діти, які мають в анамнезі хронічні патології, повинні з метою власної безпеки навчатися дистанційно.
МОЗ розробив чіткі міри щодо гарантування максимально безпечного та комфортного навчального процесу для дітей.

Основні правила та рекомендації стосовно навчального процесу в період карантину

Рекомендується встановити для різних класів та груп свій початок занять та перерв. Навіть різниця у 20 хвилин вже зменшує ризик інфікування.

Основним правилом є те, що навчальні заклади повинні бути забезпечені достатньою кількістю термометрів (безконтактних), дезінфекторів, антисептиків для рук та ЗІЗ (засобами індивідуального захисту). На вході до навчального закладу обов’язково розміщуються антисептики, а учням перед початком занять необхідно обов’язково мити руки з милом. Це стосується і персоналу навчального закладу – перед тим як розпочати робочий день необхідно пройти температурний контроль.

При можливості рекомендується проводити заняття з певних предметів, які вибере вчитель, на свіжому повітрі з максимальним скороченням пересування дітей між класами.

Діти перших-четвертих класів можуть не застосовувати маски. Всі ж інші учні повинні заходити та пересуватися по навчальному закладу у масках (виключенням є час занять).

Харчування у школах організовується таким чином, щоб забезпечити відповідну відстань між столами (1,5 м) та між дітьми (1 м). Метод харчування – «шведський стіл» заборонено.

Також не варто забувати й про очищення повітря та робочих поверхонь від патогенних мікроорганізмів. Відповідно щонайменше 10 хвилин мають провітрювати приміщення після кожного заняття та у кінці робочого дня обов’язково провести дезінфекцію поверхонь (дверних ручок, парт та стільців, поручнів тощо).

Однією з альтернатив чудового та результативного варіанту знезараження повітря в навчальних аудиторіях (класах) є застосування бактерицидного рециркулятора. Пристрій закритого типу характеризується очищенням та знезаражуванням повітря в приміщенні. Повітря нагнітається в рециркулятор вентилятором та виходить з іншого боку вже очищеним. Не варто плутати рециркулятор з «лікарняними» кварцовими лампами, коли при знаходженні в приміщенні з увімкнене ним кварцом виникати опіки очей.

Бактерицидний рециркулятор є чудовим рішенням для зниження ризику захворюваності COVID-19, оскільки результативність очищення повітря від бактерій досягає 98%.

Пристрій може працювати в присутності учнів, оскільки він абсолютно безшумний та не викликає негативного впливу внаслідок свого закритого типу. Після роботи рециркулятора не потрібно провітрювати приміщення, як після застосування кварцової лампи. Також пристрій може як фіксуватися на стіні у класі, так і пересуватися між робочими кабінетами.

В тому випадку, якщо у когось з учнів під час занять з’явилися прояви захворювання на нього одягають маску та «ізолюють» в окреме приміщення, відповідно попередивши про це батьків. Після цього відбувається звернення до сімейного лікаря, з наступним етапом госпіталізації чи призначення лікування вдома.

Рішення про ізоляцію контактних з хворим осіб прийматиме лікар-епідеміолог після підтвердження випадку COVID-19.

Тому варто дотримуватися профілактичних заходів, щоб зменшити ризики розповсюдження коронавірусної інфекції.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм