Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Сезонна застуда: лікування інгаляціями

Сезонна застуда: лікування інгаляціямиВикористання електричних приладів для інгаляцій дає можливість не тільки впливати на перебіг захворювання легенів та бронхів. Також пристрій запобігає виникненню нещасних випадків (опіків), які раніше траплялися при застосуванні «народних методів» у вигляді дихання над каструлею з гарячою водою. Тому розберемо, у яких випадках є доцільним застосовувати небулайзер та які властивості має кожен його різновид.

Небулайзер– це різновид інгаляційного пристрою медичного характеру, дія якого спрямована на перетворення певних лікарських препаратів в аерозоль. Це дає можливість лікам легко потрапляти в організм, в першу чергу в бронхи, альвеоли.

В залежності від своєї дії, електричні прилади для інгаляцій поділяються на парові, компресорні та ультразвукові.

Тобто, небулайзери відрізняються за методом розпилення лікарського препарату. Компресорні небулайзери «розбивають» лікувальний препарат за допомогою потужного струменя повітря, яку генерує компресор.  Меш (mesh) небулайзери – «просівають» ліки через найменшу сітку-мембрану, а ультразвукові – впливають ультразвуком на рідину.

Паровий інгалятор, який має певну схожість з диханням над каструлею з картоплею, виробляє пар, де частинки мають середній розмір 10 мікрон (ліки змішуються з паром).  Такий пар направлений на лікування виключно верхніх дихальних шляхів.  А ось небулайзер, який виробляє аерозоль з розміром частинок менше ніж 5 мікрон підходить для лікування всіх відділів дихальної системи.

При проведенні лікування застосовуються виключно спеціальні розчини які підходять для пристрою, тобто ліки для небулайзерної терапії.

Особливість використання небулайзера в тому, що на відміну від таблетованих препаратів та сиропів – ліки у вигляді аерозолю набагато ефективніші. Оскільки розпорошений засіб діє одночасно на всю слизову поверхню дихальних шляхів, а таблетовані форми препарату проходять довго через шлунково-кишковий тракт системно діючи на організм.

Але потрібно пам’ятати, що ліки та їх дозування призначає тільки лікар! Самостійне неправильне лікування тільки нашкодить.

Показання

  • приступи алергії та астматичної хвороби;
  • запалення верхніх та нижніх дихальних шляхів (хронічний бронхіт);
  • гострі респіраторні хвороби (риніт, ларингіт);
  • патології, які пов’язані з робочою діяльністю;
  • сухий та вологий кашель (тільки лікар призначає відповідний препарат для того чи іншого виду!).

Протипоказання

  • висока температура тіла;
  • схильність до кровотеч (носових чи легеневих);
  • серцево-судинні патології (інфаркт, серцева недостатність);
  • гнійна форма тонзиліту.
Як використовувати?

Лікар після діагностування захворювання в індивідуальному порядку призначає відповідний час для проведення інгаляції та ліки, які для цього потрібного застосовувати.

Найчастіше процедура триває до поки не закінчиться використаний лікарський засіб. Зазвичай для дорослих інгаляція триває до 10 хвилин, а для дітей процедура займає 3-5 хвилин.

Варто звернути увагу на наступні рекомендації:
  • інгаляція проводиться після двох годин з моменту вживання їжі та фізичного навантаження;
  • у тому випадку якщо ураження відбувається в носі та носоглотці – дихати необхідно саме через ніс, використовуючи для цього маску. Схожа схема при захворюванні гортані, трахеї, бронхів – вдихати потрібно через рот, видихати носом;
  • обмежити вживання інших лікарських препаратів, наприклад для відходження мокроти, перед проведення процедури.
Після проведення інгаляції всі знімні складові пристрою миються під гарячою водою (з милом), також необхідно їх прокип’ятити або при можливості продезінфікувати у спеціальних засобах.

Пам’ятайте, що показання до застосування небулайзера надає виключно лікар, беручи до уваги вік пацієнта, наявність супутніх патологій, розвиток клінічної картини та локалізацію розвитку ураження дихальних шляхів.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм