Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Набряки нижніх кінцівок: основні причини

Набряки нижніх кінцівок: основні причиниПоява набряку ніг, це не тільки естетична проблема, яку можна проігнорувати. Набряки можуть свідчити про наявність запущеного захворювання в організмі. І тільки вчасно звернувшись до лікаря, Ви зможете запобігти розвитку серйозних патологій.

Набряк– це скупчення зайвої рідини в тканинах. У нормі організм здатний самостійно виводити надлишки рідини. Виникають й тимчасові порушення, наприклад, в спеку або після носіння незручного взуття. Тоді достатньо буде полежати з піднятими ногами або зробити ванночку. Але в тому випадку якщо ноги набрякають на регулярній основі з появою інших симптомів, необхідно звернутися до лікаря-флеболога.

Види набряків

Залежно від причин, які викликають набряк, існують наступні форми:

Застійні набряки: причиною застійних набряків є підвищена проникність судин (шкіра стає блідою з мармуровим відтінком). Також патологію провокує застій венозної крові в нижніх кінцівках внаслідок тромбів або запальних процесів. У нормі кров повинна рухатися знизу вгору, процес регулюється за допомогою клапанів. Коли відбувається порушення, клапани починають пропускати кров, роблячи її потік хаотичним.

Нейропатичні набряки: з'являються у людей, що мають в анамнезі цукровий діабет або страждають на алкоголізм. Відбувається згущення крові та накопичення рідини в міжклітинному просторі.

Гідермічні набряки: скупчення рідини в тканинах викликається захворюванням нирок, а саме внаслідок ураження канальців та порушення фільтраційної здатності.

Кахектичні набряки: причиною є неправильний раціон, з дефіцитом білка або тривале голодування. Також кахектичні набряки спостерігаються у хворих з важкою формою онкології та туберкульозу.

Алергічні набряки: характерно швидка поява у вигляді набряку, свербіння та почервоніння шкіри. Причини: укуси комах або інша індивідуальна непереносність. Усувається за допомогою антигістамінних препаратів.

Механічні набряки: причин появи може бути декілька: травми або носіння незручного взуття, в результаті чого відбувається перетискання кровоносних судин. Або ж можливо наявність пухлини, яка призводить до порушення кровообігу або лімфотоку.


Симптоми, які свідчать про набряки

  • втома в ногах, яка проявляється у вигляді тупого болю та локалізується в ступнях;
  • набряк ніг;
  • судоми під час сну;
  • поява судинних зірочок на ногах, свідчать про те, що система кровообігу не справляється з навантаженням.

Причини набряклості нижніх кінцівок

  1. Захворювання серця: особливістю серцевих набряків є похилий вік пацієнтів, які мають в анамнезі гіпертонію та тривалі захворювання серця.
  2. Патології венозної системи: сприяють розвитку набряків варикоз, тромбози вен.  Для даного типу набряків характерна його однобічність, поява розширення вен та тимчасовий характер.
  3. Захворювання щитоподібної залози: набряки можуть провокувати порушення гормонального фону, або онкологічне захворювання передміхурової залози у чоловіків.
Також крім вище зазначених основних причин, великий вплив має спосіб життя пацієнта та наявність шкідливих звичок.  Також варто звернути увагу на взуття і його комфортність, та на наявність зайвих кілограмів. 

Оскільки зайва вага призводить до порушення обміну речовин та дає навантаження на нижні кінцівки.
 
У тому випадку якщо набряки ніг турбують Вас постійно, зверніться до флеболога або кардіолога, з метою діагностики вашого стану (лабораторні аналізи крові, ЕКГ, УЗД, доплерографія).  А також лікар призначить необхідне лікування в залежності від причини, яка викликає набряки.  Це може бути, як коригування способу життя, так і медикаментозна терапія.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм