Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Жіноча пам’ять: що на неї впливає?

Жіноча пам’ять: що на неї впливає?Чи відчували Ви такі моменти в житті, коли сьогодні красномовство – ваше друге Я, а вже завтра з'являються провали в пам'яті. Спробуємо з'ясувати, які особливості жіночого організму можуть вплинути на виникнення проблем з пам'яттю.

Наша пам'ять буває:
  • зорова (образ людини, обкладинка книги, за якою потрібно писати розповідь);
  • слухова (музика, голос);
  • тактильна (біль після порізу, дотик рук матері);
  • нюхова (улюблений аромат):
  • смакова (гострота червоного перцю, кислота лимона).
Також існує окремий розподіл пам'яті за статевою ознакою. На думку психіатрів чоловіки, схильні до механічного запам'ятовування (мозок швидше вибудовує логічний ланцюжок між набором незв'язаних слів). Пам'ять у жінок має емоційний характер. Тобто жінки запам'ятовують не факти, а емоції пов'язані з ними.

Які стани впливають на пам'ять?


Низький рівень надходження вітамінів: для того щоб мозок нормально функціонував йому необхідні вітаміни (група В, А), білки, складні вуглеводи. А от харчові продукти, які багаті тваринними жирами, навпаки негативно впливають на пам'ять. Оскільки вони містять в собі високий рівень холестерину, який осідає на стінках судин, приводячи до порушення кровообігу.

Менструальний цикл: крім того, що зміни в місячному циклі впливають на стан шкіри, це також позначається і на пам'яті. Причиною тому є активний вплив лютеїнізуючого гормону у другій фазі МЦ, який призводить до затримання рідини в організмі. Це викликає набряки, в тому числі й мозкової оболонки, порушуючи при цьому кровообіг. Тому приблизно за тиждень до настання менструації внаслідок невеликого порушення надходження кисню – відбуваються проблеми з пам'яттю.

Астенічний синдром: відчуття хронічної втоми, до якої підкріплюється нервове виснаження, значно погіршує стан пам'яті. Постійний потік інформації, який необхідно запам'ятати, плюс переживання стресу також негативно позначається і на мозкових клітинах. Тому дуже важливо давати собі та мозку відпочити, за допомогою сну, прогулянок на свіжому повітрі та правильному розподілу роботи.

Малорухливий спосіб життя: кисень та корисні мікроелементи поширюються по організму через кров. У разі якщо людина мало рухається, порушується кровообіг, і кров не надходить у віддалені ділянки мозку. Це призводить до уповільнення розумових процесів.

Патології печінки: одним з припущенням вважається, що при наявності проблем з печінкою і порушення її функції очищення від токсинів у кров потрапляють шкідливі речовини, що не тільки отруюють організм, але і призводять до проблем з пам'яттю.

Як зберегти ефективність мозку?
  • корисне проведення часу: розумова розвага для мозку, допоможе не тільки зняти стрес, але і знизити негативний вплив на організм в цілому (читайте, грайте в шахи);
  • харчування: відмовтеся від «шкідливої» для мозку їжі, тим паче, що зараз початок сезону багатих на вітаміни продуктів;
  • контроль ваги: ​​ожиріння призводить до скорочення кількості клітин мозку та його передчасному старінню;
  • менше солодощів: підвищений рівень глюкози в крові внаслідок надмірного вживання солодощів викликає пошкодження клітин мозку з наступними проблемами з пам'яттю;
  • застосування, з дозволу лікаря, загальнозміцнювального препарату, для поліпшення пам'яті та розумової діяльності – Нейросіл.
Будьте активні та бережіть своє здоров'я.  У тому випадку якщо провали в пам'яті стають все частішими, не варто ігнорувати це.  Зверніться до фахівця, з метою проведення обстеження та раннього виявлення проблеми.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм