Перевозка больных

Влив гормонів на вагу

Влив гормонів на вагуІснує величезна кількість гормонів, і всі вони по-різному впливають на організм. Гормональний фон постійно змінюється, залежати ці зміни можуть від перенесеної стресової ситуації, пори року, фази менструального циклу і т. д. Саме гормональний фон впливає на вагу значно більше, ніж з'їдені солодощі або пропущене тренування. Як приборкати гормони, щоб зберегти вагу в нормі та запобігти розвитку багатьох захворювань, таких як цукровий діабет або харчовий розлад?

Які гормони впливають на збільшення маси тіла?

При зверненні до лікаря з проблемою ожиріння, в першу чергу вивчається чи не викликається зайва вага наявністю ендокринних патологій. Наприклад, рівень інсуліну (гормон щитоподібної залози) є одним з факторів, який відповідає за обмін речовин.

Кортизол: гормон стресу, становить важливу роль, коли він виробляється в тій ситуації, коли нам загрожує небезпека. Але при виникненні постійних стресових ситуацій рівень кортизолу стає високим, пробуджуючи реакцію у вигляді «заїдання» проблем. Що надалі призводить до порушення метаболізму та збільшення маси тіла.

Естроген: гормон «молодості», який значно впливає на вагу. Саме його високий рівень сприяє не тільки зайвим кілограмам, але й зниженню лібідо, порушенню менструального циклу або проблемам з зачаттям.

Тестостерон: при низькому рівні цього гормону порушується метаболізм, що надалі провокує накопичення жирової тканини, зі зменшенням м'язової. Тестостерон є частиною метаболізму, як у чоловіків, так і у жінок.

Гормони щитоподібної залози: Т3 і Т4 відповідають за регуляцію основного обміну енергії в організмі. Якщо рівень гормонів знижується (гіпотиреоз) з'являється слабкість, постійна втома, вага збільшується. При підвищеній активності щитоподібної залози – людина худне та стає дратівливою. Консультація ендокринолога в таких випадках просто необхідна.

Лептин: гормон насичення, який виробляється в жировій тканині. Лептин надсилає сигнал в мозок про насичення. В тому випадку якщо існує надлишок маси тіла, то і рівень гормону теж підвищується. Це призводить до того, що рецептори гіпоталамуса стають нечутливими до лептину (розвивається лептинорезистентність). В такому випадку, людина може правильно харчуватися та займатися спортом, а вага змінюватися не буде.

Лікар буде рекомендувати нормалізацію сну (до 23:00, оскільки лептин виробляється у фазі глибокого сну), зменшення обсягу фруктози в раціоні.

Що допоможе підтримати вагу?

  1. Вироблення гормонів припадає на нічний час і ранній ранок, тому дуже важливо дотримуватися режиму сну, щоб організм нормально функціонував.
  2. Менше стресів: якщо адреналін викликає зменшення почуття голоду, то надлишок кортизолу навпаки сприяє надмірному апетиту, приводячи до накопичення жирової тканини в області живота.
  3. Контроль рівня інсуліну: його мінімальна кількість виробляється близько восьмої вечора, тому не варто ввечері захоплюватися калорійними стравами.
  4. Дотримання режиму приймання їжі: режим є одним із головних умов, щоб не набирати вагу, а все через секрецію інсуліну та чутливості клітин організму до його дії.
Вплинути на вагу шляхом нормалізації гормонального фону, можливо.  Але це буде досягатися індивідуальним шляхом, в залежності від виду порушень.  Комусь достатньо контролювати рівень стресу та більше відпочивати, оскільки хронічна втома призводить до переїдання, особливо в нічний час.  Якщо ж збільшення ваги пов'язується з певним циклом (менструація, вік), то відповідно буде йти мова про призначення фізичних навантажень та дотриманні режиму харчування.
 
Пам'ятайте, що самостійно займатися регулюванням гормонів протипоказано, цим повинен займатися тільки лікар, але Ви можете поліпшити ситуацію, скорегувавши харчування та відмовившись від шкідливих звичок.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм