Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Діабетична нефропатія: основні прояви ускладнення цукрового діабету

Діабетична нефропатія: основні прояви ускладнення цукрового діабетуПро негативні наслідки цукрового діабету, а точніше при відсутності контролю рівня цукру в крові, можна розповісти досить багато. І ураження нирок при даному порушенні не є виключенням. Який механізм розвитку діабетичної хвороби нирок та які симптоми повинні викликати занепокоєння? З'ясуємо далі.

Діабетична хвороба нирок (діабетична нефропатія) - це патологічний стан, що характеризується насамперед ураженням ниркових судин на тлі цукрового діабету обох типів.
 
При розвитку ЦД відбувається порушення вуглеводного обміну. Нирки, які становлять собою так званий фільтр, не в змозі внаслідок цього повноцінно функціонувати. Згодом виникають патологічні зміни в тканинах органу з наступним розвитком діабетичної нефропатії. При цьому захворювання може розвинутися як при ЦД І типу, так і ЦД II типу.
 
Механізм розвитку порушення полягає в ураженні внутрішньониркових клубочків, порушенні функціонування фільтрації крові. В критичних випадках розвивається ниркова недостатність.
 
Відповідно цього і виділяють стадії захворювання, від асимптоматичного періоду, мікроальбумінурії (поява білка в сечі в мінімальних кількостях), протеїнурії до ниркової недостатності хронічного характеру.

Які фактори впливають на розвиток діабетичної нефропатії?

Звісно, що в основі розвитку діабетичної нефропатії покладено вплив підвищеного рівня цукру в крові. Негативний вплив глюкози полягає в токсичній дії на ниркову тканину, збільшення проникності судин та пропущення білка в сечу при цьому.

Також до факторів, що тільки підвищують ризики розвитку діабетичної нефропатії відносять:
  • ожиріння;
  • шкідливі звички (зловживання алкоголем, куріння);
  • інфекція сечових шляхів;
  • відсутність контролю за рівнем цукру в крові;
  • тривалість діабету понад 5 років, або його розвиток в ранньому віці;
  • наявність гіпертонії в анамнезі.

Основні симптоми

На початковому етапі розвитку, захворювання може ніяк себе не проявляти. Відповідно скарги у хворого виникатимуть у міру прогресування нефропатії, найчастіше при розвитку ниркової недостатності:
  • набряки;
  • загальна слабкість;
  • підвищення артеріального тиску;
  • зниження апетиту;
  • зниження маси тіла;
  • нудота та блювання.

Діагностика та тактика лікування

Основним методом діагностування діабетичної нефропатії є проведення лабораторного дослідження сечі з визначенням протеїнурії, співвідношення альбумін/креатиніну, УЗД, КТ або МРТ.
 
В основі лікування діабетичної нефропатії важливу роль відіграє й лікування цукрового діабету. Так нормалізація рівня глюкози в крові є необхідною умовою для призупинення процесу руйнування нирок.
 
Також проводиться медикаментозна терапія з призначенням інгібіторів-АПФ, гіпотензивних тощо.
Розвиток тяжкої форми ниркової недостатності може потребувати проведення діалізу або навіть пересадки нирки.
 
Додатково таким пацієнтам слід дотримуватися дієтичного харчування. Окрім загальної діабетичної дієти, вводиться обмеження на вживання білка та солі в їжі.
 
Важливо розуміти, що у тому випадку якщо ви знаходитесь в групі ризику, насамперед хворієте на цукровий діабет важливо на регулярній основі проходити комплексні обстеження.

Також невіддільною частиною життя при ЦД є контроль рівня глюкози в крові, який можливо проводити за допомогою пристрою - глюкометр. У разі виникнення необхідності придбати сучасний прилад, Ви можете обрати для себе один із глюкометрів в медичному маркеті ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм