Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказують на розвиток кісти нирки?

Які симптоми вказують на розвиток кісти нирки?Кіста являє собою капсульне утворення доброякісного характеру, вміст якої заповнено рідиною. Кісти нирок є частою аномалією функціонування органу. Ураження може зосереджуватися як в одній, так і обидвох нирках, бути поодиноким або множинним. Зазначимо, що кіста може локалізуватися у будь-якій ділянці нирки та досягати різних розмірів. 
Кісти можуть бути вродженими та набутими!
Найбільша частота діагностування припадає на чоловіків у віці 40-45 років.

Причини

Точних причин розвитку кіст в нирках дотепер не встановлено. Однак до найпоширеніших провокуючих факторів належать:
  • спадковий фактор: у разі вродженої форми кіста формується ще під час ембріонального розвитку плоду (хвороба губчастої нирки, полікістоз);
  • травми нирок;
  • розвиток інфекційних процесів;
  • наявність в анамнезі захворювань нирок.

Які симптоми вказують на наявність кісти в нирках?

  • В сечі з'являється кров, що може свідчити про розрив кісти.
  • Сечовипускання супроводжується больовими відчуттями та є утрудненим.
  • Також біль виникає в області попереку або сечового міхура.
  • Запах аміаку з ротової порожнини та набряки (затримка рідини) - виникають при двосторонньому ураженні нирок. 
  • Підвищення артеріального тиску, який своєю чергою викликає супутні симптоми, а саме головний біль, погіршення зору, безсоння та зниження працездатності.
Зауважимо, що інтенсивність симптомів залежатиме від розмірів кісти. Так на початковому етапі розвитку, хворого може нічого не турбувати, а наявність кіст встановлюється при профілактичних оглядах. 
 
Дискомфортні відчуття починають турбувати при неспецифічній локалізації кісти або при досяганні її розміру понад 5 см.
При приєднанні до захворювання запального процесу високі ризики розвитку пієлонефриту та ниркової недостатності.

Діагностика та лікування

Дуже частим явищем є коли діагноз - кіста нирки, виявляється на профілактичних оглядах. До цього ніяких дискомфортних симптомів може і не виникати!
Візуалізація кісти відбувається шляхом проведення УЗД. Також додатково призначаються лабораторні аналізи крові та сечі. В якості додаткового дослідження може відбутися проведення МРТ, КТ, ангіографії. 
 
Лікування є індивідуальним. Так, якщо кіста не викликає дискомфорту, не порушує функціонування нирки та не росте, можливе дотримання тактики спостереження, досліджуючи її динаміку.
 
В інших випадках проводиться пункція під УЗД-контролем, коли видаляється вміст кісти або її повне видалення лапароскопічним методом. Це щадне малоінвазивне втручання, що дає можливість видалити кісту з нирки. 
 
Специфічної профілактики кісти нирки не існує. Однак зауважимо, що нормалізувати функцію нирок допоможе здоровий спосіб життя, з контролем ваги, дотриманням водного балансу та проходженням профілактичних оглядів. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм