Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які основні причини появи болю в нирках?

Які основні причини появи болю в нирках?Нирки є делікатним парним органом який виконує ряд важливих функцій для нашого організму, від виведення токсинів та зайвої рідини до продукування гормонів, що регулюють артеріальний тиск. Однак коли людину починає турбувати біль в нирках, відчуття здаються настільки сильними, що інколи хворий починає порівнювати його з колючими пораненнями в області попереку. Розберемо детальніше, які захворювання та стани можуть спричинити появу болю в нирках та чому важливо одразу звернутися до лікаря, а не займатися самолікуванням.

Як зрозуміти, що болять саме нирки?

Локалізація нирок зосереджується трошки вище попереку, тобто під ребрами, але зі сторони спини. Відповідно якщо відбувається ураження нирок, з однієї сторони або обох, больові відчуття будуть зосереджені саме в зазначеній ділянці.

Характер болю

Зауважимо, що біль може турбувати людину упродовж тривалого часу та бути ниючим, або ж виникати раптово та мати гострий характер.
Однак при цьому не варто виключати й інші симптоми, що можуть вказувати на захворювання нирок та які потребують звернення до лікаря:
  • постійна втома та слабкість;
  • порушення сну, адже нирки не проводять фільтрацію токсинів і це як наслідок викликає безсоння або сон є поверхневим та неспокійним;
  • шкірний покрив стає сухим з можливою появою свербіння;
  • відчуття спраги;
  • сечовипускання стає частим або навпаки відбувається його затримка;
  • поява крові або гною  в сечі, що може свідчити, як про розвиток інфекції, так і про наявність в нирках новоутворення або каміння;
  • сеча може пінитися, що означає наявність в ній білка у великій концентрації;
  • набряки (стоп та гомілок) та мішки під очима.

Які основні причини появи болю в нирках?

Уражені нирки не можуть повноцінно виконувати свою функцію. Інколи порушення не є самостійним та виникає на тлі інших захворювань, наприклад, при цукровому діабеті або артеріальній гіпертензії.
 
Щодо захворювань, які пов'язані напряму з сечовивідною системою та які можуть викликати біль в нирках, то найпоширенішими з них є:
  1. Камені  в нирках (сечокам'яна хвороба): конкременти (камені), що утворилися з мінералів та інших дрібних частинок, починають проходити через сечовивідні протоки.
  2. Полікістоз нирок: в нирках формуються кісти - капсули заповнені рідиною, що впливають на функціонування нирок та можуть спричиняти ниркову недостатність.
  3. Інфекційні процеси сечовивідних шляхів: важливо вчасно діагностувати інфекцію, адже в протилежному випадку запальний процес буде поширюватися і як наслідок викликати ниркову недостатність.
Також до провокуючих факторів розвитку патологічних станів зі сторони нирок належать:
  • новоутворення;
  • травми;
  • затримка сечі;
  • недотримання здорового раціонального харчування;
  • неконтрольоване приймання певних медикаментозних препаратів;
  • переохолодження.
В зону підвищеного ризику розвитку захворювання нирок входять люди похилого віку, а також ті, що мають в анамнезі хронічні захворювання (ЦД, артеріальна гіпертензія).

Тактика

Лікування нирок повинно бути комплексним, адже виключно медикаментозна терапія, при цьому з відсутністю нормального харчування та наявності шкідливих звичок - не принесе результату.
 
Тому першочергово встановлюється та проводиться усунення основної причини, що викликала біль в нирках. Далі лікар визначає тактику лікування. Лікарські засоби призначаються в залежності від особливості захворювання: сечогінні, антибактеріальна терапія, вітамінні комплекси, знеболювальні та ін.
У разі розвитку ускладнень зі сторони нирок, а саме ниркової недостатності постає питання про проведення діалізу. 

Здоровий спосіб життя, як метод запобігання захворювання нирок

  1. Правильне харчування, з обмеженим вживанням солі, їжі, що підвищує рівень холестерину.
  2. Дотримання питного режиму.
  3. Відмова від шкідливих звичок.
  4. Контролювання ваги, рівня цукру в крові.
  5. Приймання медикаментозних препаратів, в тому числі й вітамінів виключно за призначенням лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм