Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Грижа хребта: основні симптоми та методи лікування

Грижа хребта: основні симптоми та методи лікуванняВ побуті ми часто можемо почути, як після фізичного навантаження «зсунувся» диск в хребті. Наскільки є вірний цей діагноз та що він собою являє?

Диски захищають кістки, поглинаючи удари від повсякденних дій, таких як ходьба, підйом і повороти.
 
Зісковзування або грижа диска – це порушення, що характеризується виступом одного із дисків хребта. Як наслідок це спричиняє больові відчуття та оніміння, адже такий диск може викликати тиск на один зі спинномозкових нервів. 
 
Відмітимо, що випинання диска може відбутися у будь-якій частині хребта, від шиї до попереку. Хоча найчастіше порушення спостерігається в нижній частині спини.
 
Механізм розвитку грижі диска хребта полягає у виступі внутрішньої частини диска через міцне зовнішнє кільце, внаслідок травми або слабкості. Тобто між хребцями є круглі подушки, які називаються дисками. Вони діють як буфери між кістками, дозволяючи згинатися й рухатися. Відповідно коли один із цих дисків розривається або протікає, це називається грижею диска.

Основні симптоми

Зсув міжхребцевого диска може створювати додатковий тиск на нерви та м’язи навколо нього. Це супроводжуватиметься  появою наступних симптомів:
  1. Больові відчуття: з одного боку тіла, з поширенням на верхню або нижню кінцівку, а також, що посилюються при певних рухах та ходьбі. Навіть кашель, чхання та сидіння можуть погіршити симптоми, оскільки вони чинять тиск на защемлені нерви.
  2. Оніміння та відчуття поколювання.
Відмітимо, що ступінь та тип дискомфортних відчуттів у кожному випадку індивідуальні.
 
Серйозна грижа міжхребцевого диска в будь-якій частині спини потенційно може спричинити проблеми з контролем кишківника або сечового міхура.

Основні причини

В основі розвитку зсуву диска покладено слабкість або розрив його зовнішнього кільця, внаслідок чого внутрішня частина може просто на просто вислизнути.
 
Підвищити ці ризики можуть певні рухи, підйом тяжких предметів, ожиріння, сидячий спосіб життя та слабкість м’язів.
 
Всі ці фактори створюють додаткову вагу на хребет! З віком шанси утворення грижі диска значно підвищуються, оскільки втрачається саме захисний вміст води в ньому та зменшується амортизація.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду в положенні лежачи на медичній кушетці та стоячи з перевіркою нервової функції та м’язової сили. 
 
Лікарю важливо визначити коли вперше виникли симптоми та при яких діях виникають больові відчуття. Візуалізаційно за допомогою КТ, МРТ та рентгенографії можливо встановити ділянки ураження в кістках та м’язів. 
 
Лікування грижі диска варіюється від консервативного до хірургічного. На це впливатиме рівень ускладнень та локалізація патологічного процесу. 
 
При легкому перебігу можливо обмежитися тактикою спостереження, униканням тяжких фізичних навантажень та проведенням спеціальних фізичних вправ, що допоможуть зміцнити м’язи спини. Додатково зняти симптоми допоможуть знеболювальні препарати. Якщо біль у диску не піддається безрецептурному лікуванню, лікар може призначити більш сильні ліки, до прикладу міорелаксанти або наркотичні препарати.
 
Оперативне втручання показане у випадку, якщо симптоми тривають понад пів року та спричиняють ряд ускладнень. Для цього видаляється або лише уражена ділянка без залучення всього диска або ж можлива його повна заміна.
Тому аби зменшити ризики розвитку грижі диска хребта важливо бути фізично активним, але з безпечним підходом до цього, а також контролювати свою вагу.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм