Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Перелом ноги: основні симптоми та методи надання допомоги

Перелом ноги: основні симптоми та методи надання допомогиКоливання погодних умов підвищує ризики травм кінцівок. Тому потрібно бути дуже обачними аби зменшити ризики розвитку травмування. Наразі розберемо детальніше про особливості травм нижніх кінцівок, а саме перелому.

Перелом ноги - це стан коли зламалася одна з кісток на нозі. Це може статися багатьма способами та виникнути в різних ділянках кінцівки: стегнова кістка, великогомілкова кістка, фібула. 

Які симптоми перелому ноги?

Оскільки для того аби зламати нижню кінцівку потрібна достатньо велика сила, перелом зазвичай є очевидним. Це насамперед стосується стегнової кістки. У двох інших випадках  симптоми перелому можуть бути менш вираженішими. 
 
Переважно у хворого виникають наступні скарги:
  • сильний біль, який посилюється при русі;
  • набряк;
  • синці, викликані кровотечею в шкірі або під шкірою.;
  • деформація та вкорочення кінцівки;
  • труднощі при ходьбі або нездатність ходити.

Що може спричинити перелому?

До основних причин перелому кінцівки можна віднести:
  1. Травма, наприклад падіння, ДТП або сильне ударяння під час фізичних навантажень та занять спортом.
  2. Повторювальні зусилля на кінцівку.
  3. Остеопороз, що супроводжується низьким рівнем кісткової маси. Як наслідок кістки стають ламкими та легко піддаються перелому.

Тактика

Встановлення діагнозу відбувається як на основі фізикального огляду, так і візуалізаційних методів обстеження (рентгенографія, КТ та МРТ).
 
Тактика лікування при переломі кінцівки залежатиме від типу та місця ураження. Так, наприклад, відкритий перелом характеризується виходом кістки через рану. Закрита форма перелому не спричиняє пошкодження шкірного покриву. А от при неповному переломі, кістка тріскається, але не розділена на дві частини, тоді як при повному вона розламується на дві або більше частин.
 
Відповідно до цього зусилля будуть направлені правильне вирівнення кістки з наступним її знерухомленням (за допомогою шини або гіпсової пов'язки), щоб вона могла належним чином зажити. 
У деяких випадках можливі показання до оперативного втручання. Це може бути хірургічне імплантування пристроїв внутрішньої фіксації, такі як стрижні, пластини або гвинти. Типовими показаннями до цього є множинні переломи, перелом зі зміщенням, травма з супутнім пошкодженням навколишніх зв'язок або суглобу та ін. Також лікар може порекомендувати апарат зовнішньої фіксації. 
 
Медикаментозна терапія включатиме призначення знеболювальних препаратів. А фізіотерапія буде доцільною після завершення лікування (усунення шини, пристрою зовнішньої фіксації), що дасть можливість відновити рухливість ураженій кінцівці.
 
Попередньо, одразу після розвитку травми важливо самостійно надати медичну допомогу у вигляді забезпечення спокою та знерухомлення ураженої кінцівки, застосування холодового компресу аби зменшити набряк.

Одразу відмітимо, що процес загоєння перелому ноги досить тривалий, від кількох тижнів до кількох місяців. На це впливатиме тяжкість перелому та ретельність виконання рекомендацій лікаря. Додатковими факторами, що можуть вплинути на процес відновлення є вік пацієнта, наявність додаткових травм та загальний стан здоров'я (наявність ожиріння, цукровий діабет).

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм