Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи горба на спині

Основні причини появи горба на спиніПоява горба за плечима має досить різноманітні назви, від буйволиного до клімактеричного горба. Однак незалежно від назви, порушення характеризується накопиченням жиру за шиєю.

Горб буйвола або дорзоцервікальний жировий шар являє собою одну з ознак ліподистрофії. У більшості випадків сформований горб не потребує лікування, але не є виключенням коли це може бути ознакою серйозного патологічного процесу в організмі.
 
Наприклад, пухлини, кісти та інші аномальні утворення також можуть утворюватися на плечах, створюючи горб. В інших випадках горб може бути результатом викривлення хребта.
Тому будь-які фізичні зміни що виникли на задній частині шиї потребують консультації та огляд лікаря.

Яка різниця між горбом буйвола та горбом вдови?

Горб вдови являє собою захворювання під назвою “кіфоз”. Це округле згорблення, яке виникає біля основи шиї. Зазвичай це викликано хронічною нахиленою вперед позою. З часом це може спричинити викривлення кісток у верхній частині хребта та утворення тканини внизу шиї.‌
 
Горб вдови  може бути викликаний остеопорозом або компресійним переломом, внаслідок чого відбувається збільшення вигину вперед у верхній частині хребта. Як наслідок це призводить до того, що людина  опускає голову вперед більше, ніж зазвичай. 

Що є причиною появи горба за плечима?

  1. Хвороба Маделунга, яка є рідкісним станом та впливає на ваш жировий обмін. Характерним є незвичайне накопичення жиру навколо шиї, плечей, тулуба, стегон й рук. За статистичними даними більшість випадків припадає на чоловіків віком від 30 до 70 років, які мають хронічний алкогольний розлад.
  2. Приймання певних лікарських препаратів, а точніше побічний ефект від їх (наприклад, ліки проти зайвої ваги, тривалий прийом стероїдів).
  3. Синдром Кушинга, що характеризується надлишком гормону кортизолу.
  4. Остеопороз (крихкість кісток).
До прикладу остеопороз тісно пов'язаний з клімактеричним періодом у жінок, коли організм має знижену здатність засвоювати кальцій. Також остеопороз може викликати деформацію кісток. Тому часто при даному захворюванні відбувається викривлення хребта, що надає вигляду горба - кіфосколіоз.
 
При синдромі Кушинга причиною появи горба є накопичення жиру за шиєю, внаслідок гормональних змін з наступним розвитком ожиріння, хронічного болю, акне та ін.

Діагностика та тактика лікування

Насамперед діагностувати горб буйвола можливо шляхом фізикального огляду. Однак причина його появи встановлюється за допомогою додаткових методів обстеження:
  • лабораторні дослідження крові (в тому числі й визначення рівня кортизолу);
  • тест на щільність кісток;
  • КТ та МРТ;
  • рентгенографія.
Найкращим методом лікування горба буйвола є усунення причини його виникнення.
Звісно, що існує варіант видалення жирових накопичень шляхом косметичної хірургії. Однак без лікування тригеру порушення, існують ризики рецидиву. 
Відповідно якщо причиною появи горба є побічний ефект від приймання ліків, з лікарем можливо обговорити варіант зміни дозування або внесення корективів безпосередньо у призначене лікування.
Дотримання дієти та фізичні вправи будуть доцільними у випадку ожиріння.
Якщо пухлина спричиняє горб за плечима, лікар може видалити її хірургічним шляхом. Це може включати пухлини, які впливають на вироблення гормонів в організмі, або жирові новоутворення, з яких складається сам горб.‌
 
Пам'ятайте, що немає гарантованого способу запобігти утворенню горба на спині, але є кроки, при дотриманні яких можливо знизити ризику його розвитку.
Методи профілактики включають заняття спортом та правильне харчування, особливо при ризиках розвитку остеопорозу. Для цього доцільним буде споживати добову норму кальцію та вітаміну D. 
 
Щодо можливих ускладнень, то більшість з них можуть бути викликані безпосередньо основним захворюванням, що спричинило утворення горба. Також горб може досягти великих розмірів, що спричинятиме труднощі при рухах головою.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм